Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи преговори за изкуствения интелект между САЩ и Китай: Ето какво да очакваме

13 май 2024, 13:25 часа • 1000 прочитания

САЩ и Китай ще проведат първите си разговори за изкуствения интелект (ИИ, AI). Встъпителният диалог, обявен без конкретна дата по време на посещението на държавния секретар на Щатите Антъни Блинкен в Пекин миналия месец, ще се проведе в Женева с участието на висши служители.

Вашингтон изрази загриженост относно използването на бързо развиващата се технология от страна на Пекин, съобщиха американски представители. И добавиха, че не очакват конкретни споразумения или предложения за сътрудничество в рамките на диалога, но искат да се създаде канал за комуникация относно възгледите на всяка страна и възприемането на риска.

Още: TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

САЩ: Китай подкопава сигурността ни и тази на съюзниците

„Китай превърна развитието на изкуствения интелект в основен национален приоритет. Пекин бързо разгръща способности както в гражданския, така и във военния сектор и сектора на националната сигурност", коментира американски служител при обичайното условие за анонимност пред агенция AFP, цитирана от БГНЕС.

Китайските усилия често се осъществяват по начин, "който според нас подкопава националната сигурност както на САЩ, така и на съюзниците. Ще изразим отново загрижеността си относно използването на изкуствен интелект от страна на Пекин в това отношение", добави той.

Снимка: iStock

Още: Историческо: Европарламентът одобри сериозни забрани и регулации за изкуствения интелект (СНИМКИ)

Намеса в избори чрез AI?

Друг американски служител отбеляза, че Вашингтон и преди е изразявал загриженост относно възможността за намеса в избори чрез AI, въпреки че въпросът няма да бъде специално включен в дневния ред в Женева.

Още: Стратегия обвита в мистерия: Apple разработва собствени AI чипове

Както Китай, така и Съединените щати бързо развиват своите сектори за ИИ, като Вашингтон и неговите съюзници са все по-притеснени от възможностите на комунистическите власти в Пекин. Американски експерти изразиха тревога от нарастващите способности на китайските инженерида създават "дълбоки фалшификати" - превъплъщения на реални или мъртви хора.

САЩ, ЕС и Великобритания работят за установяване на правила за ИИ по начини, които според тях ще защитават личния живот и сигурността на хората.

Китай търси свой собствен път по отношение на изкуствения интелект, въпреки че миналата година участва в голяма среща по въпросите на безопасността на ИИ, свикана от Великобритания.

Още: Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес