На първо място сме в ЕС като държава с робски условия на живот

11921
На първо място сме в ЕС като държава с робски условия на живот
Снимка: Thinkstock Images

България се намира на първо място в Европейския съюз в Индекса на робството, който всяка година се изготвя от фондацията Walk Free. Данните отчитат картината за миналата година.

Ако погледнем класацията за целия свят, нашата държава е 73-та. Само в Европа обаче ни изпреварат Молдова, която е на 13-то място и не е член на Европейския съюз, а Русия е на 32-ро място.

Жени от "Ислямска държава" разказаха за униженията

Жени от Узбекистан, които по чудо успели са оцелеят, си спомнят страшните години на "семейно робство". Бегълките разказали за униженият...

От асоациацията твърдят, че 27 600 души живеят в условията на „модерно робство“ в България. Това представлява 0,379% от цялото население.

Според Walk Free в България има доказателства, че някои държавни политики и практики могат да криминализират робството и дават благоприятна среда за този бич. Като стабилност България получава 47,9 пункта от възможни 100, като спазване на човешките права – 42.4 пункта, а относно политиките си за ограничаване на робството – 22.2 пункта.

През 2014 година страната в региона с най-висок брой на хора в условия на съвременно робство е била Турция, където много деца са принудени да сключват бракове, жертва са на трудова и сексуална експлоатация.

В Полша също е отбелязан висок дял на жертвите на робство, отчасти заради експлоатацията на евтината работна ръка от източноевропейските съседки на Полша в рамките на страната.

Освободени пленнички разказват за ужаса на "Боко Харам"

Преди да отвлекат жените и децата, от терористичната групировка „Боко Харам“ са убили възрастните мъже и по-големите момчет...

Според доклада през 2014 година общо 566 200 души в Европа са живеели в робство, което е 1,6% от всички жертви по света.

От Walk Free посочват, че 35,8 млн. души в цял свят живеят в робски условия, като от тях всеки трети е дете. 68% пък попадат в графата „принудителен труд“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...