Не е вярно, че "хората вече ще ядат насекоми, без да го знаят": Factcheck

4308
Не е вярно, че "хората вече ще ядат насекоми, без да го знаят": Factcheck
Снимка: iStock/Guliver

Не е вярно, че Европейският съюз (ЕС) "без изследвания и буквално силово" налага на потребителите да ядат насекоми. Европейската комисия (ЕК) е разрешила използването на прах от домашен щурец, произвеждан от конкретна фирма. Това става ясно от проверката на Factcheck.bg

ОЩЕ: Фирма "Насекомо" защити бизнеса си, включително с интересно сравнение на тяхната муха и домашната муха (ВИДЕО)

Това твърдение и множество подобни се разпространяват в социалните мрежи. Медии също са публикували неточната информация с подвеждащи заглавия, става ясно от проверката. Подвеждащи публикации по тази тема са се появили и в други държави, сред които Румъния, Австрия и Дания.

От Factcheck става ясно, че във Facebook се споделят десетки постове с опасения, че консумацията на Acheta domesticus ще предизвика алергична реакция у част от хората. Това е така, но възможността човек да получи алергичен шок при консумация на този продукт е същата, както при всеки друг. Ето защо наличието на прах от домашен щурец в дадено изделие ще бъде обозначено в списъка със съставки, а потребителите сами могат сами да преценят дали да купят артикул, в който той се съдържа или не. 

ОЩЕ: Какво е бъдещето на храните и готови ли сме?

ЕК разрешава използването на частично обезмаслен прах от Acheta domesticus (домашен щурец) на конкретна фирма-производител при производството на редица храни. Продуктът е изследван от Европейския орган за безопасност на храните и е безвреден. Възможни са алергични реакции при лица, които имат непоносимост към ракообразни, мекотели и акари. Не е вярно, че ЕС ни принуждава да ядем насекоми, тъй като съставката ще е отбелязана на етикета на всеки продукт, който я съдържа, и потребителите ще имат правото да преценят дали да консумират артикула, или не.

Европейски орган за безопасност на храните (ЕОБХ) препоръчва да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на Acheta domesticus. Според институцията продуктът "може да причини алергични реакции при лица, които са алергични към ракообразни, мекотели и акари".

Това не е първата подобна храна, която получава одобрение за използване в рамките на ЕС. На 12 ноември 2021 г. разрешение за употреба беше издадено за Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и на 8 февруари 2022 г. за Tenebrio molitor (жълт брашнен червей) – всички в замразена, изсушена и прахообразна форма. Разрешенията, също като това за Acheta domesticus, се отнасят само за определен продукт на конкретен производител.

ОЩЕ: ДПС зададе два въпроса на Европейската комисия след скандала с Nexo

Според доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН от 2013 г. по света съществуват повече от 1 900 вида ядливи насекоми. "Насекомите са високо питателна и здравословна храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. Хранителната стойност на ядливите насекоми е силно променлива поради широкия набор от ядливи видове насекоми", пише в документа.

Там се казва още, че насекомите биха могли да бъдат алтернативен източник на протеин, както и че фермите за насекоми са по-екологични от тези, които отглеждат животни. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните също заявява, че използването на насекоми като източник на храна и фураж има важни екологични и икономически ползи и не представлява заплаха за продоволствената сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com