Фирма "Насекомо" защити бизнеса си, включително с интересно сравнение на тяхната муха и домашната муха (ВИДЕО)

9473
Фирма "Насекомо" защити бизнеса си, включително с интересно сравнение на тяхната муха и домашната муха (ВИДЕО)
Снимка: Милена Славкова/Actualno.com

Има негативна кампания срещу нашата фирма. Смятахме, че това се дължи на непознаване на работата ни. Има обаче няколко твърдения, които целят да дезинформират хората. Това заявиха от вече известната компания "Насекомо", но признаха при въпроси на Actualno.com, че не виждат и не знаят за конкретен интерес против тях.

"Насекомо" е проект, който се стреми да произвежда протеин чрез иновативен процес, включващ участието на специален сорт мухи. Именно заради това в Елин Пелин имаше недоволство от местните хора - те казваха, че миризмата от процеса е много силна. В крайна сметка компанията напусна Елин Пелин, а тогавашният зам.-кмет Николай Савов в интервю за Actualno.com обясни подробно гледната точка на общината, като от думите му стана ясно, че за Елин Пелин проблемът не е само в миризмата - имало е и незаконно изграждане на пристройка към съответния обект.

За какви манипулации обаче става въпрос според "Насекомо"? Първо, че щели да се увеличат мухите в района. Освен това, мухите, с които работим, щели да изместят характерната за местния микроклимат муха. В Елин Пелин сме били прескочили процедури, а в Елин Пелин миришело на мърша - всичко това според компанията не е точно.

Интересен аргумент се оказа, че според ръководството на "Насекомо" в района на Елин Пелин имало масово горене всеки ден на стърнища, на боклуци, на гуми, пластмаси и дори трупове на животни. На пресконференцията беше пуснато и съответното видео за доказателство. На тази база слухът, че в Елин Пелин мирише от "Насекомо" не е точен, казват от компанията, като смятат, че причината за миризмите в Елин Пелин са точно такива изгаряния като показаното на видеото. Специално за Лозен от фирмата казаха, че искат да монтират станции за чистота на въздуха на две места в населеното място, едното от които ще е в "нашия демонстрационен център". Представителите на проекта заговориха и за Комитет за следене на миризмата на въздуха в Лозен. И в крайна сметка уточниха, че в Лозен искали да направят демонстрационен център - т.е. там да показват на клиентите си как работят машините им за производство.

От фирмата добавят и друго - било манипулация, че използваната от тях муха е ГМО. Това е невъзможно, категорични са от компанията. И обясниха, че тяхната муха била "елегантна" и "спокойна", докато домашната разнасяла зарази. Тяхната муха е "във вид на муха" за 4 дни, нямала дори уста т.е. няма с какво да се храни, а и тъй като е тропическа, не е пригодена за живот в околната среда на България.

Редовни процедури - каква е ситуацията?

Не сме прескочили никакви процедури, минахме процедурите стъпка по стъпка, месеци наред. Цели се да се внуши, че сме прескочили процедура по ОВОС, заявиха от "Насекомо". На изричен въпрос на Actualno.com дали компанията е подала жалба срещу процедура по ОВОС в съда, обяснението беше, че предварителната процедура е показала, че производственият им процес няма да повлияе на околната среда. "Няма как от затворената ни сграда да имаме въздействие отвън", заявиха от "Насекомо". Ако вече има грешки в този процес, РИОСВ ще констатира и ще ни накаже, увериха от компанията.

На въпрос на Actualno.com дали сградата на "Насекомо", където ще е производството в Лозен, е в експлоатация, от фирмата признаха, че тя още не е в експлоатация. След като е така, защо тогава РИОСВ пуска проекта - при липсващо разрешение за експлоатация, отговорът е, че всъщност процедурата била първо да се подаде пред РИОСВ намерението за инвестиция.

При разговора с журналистите от "Насекомо" посочиха и, че имали нужда от доста повече за бизнеса си, отколото в Елин Пелин предлагали.

Представител на "Насекомо" обърна внимание на информация, че срещу мястото, където искат да разположат бизнеса си, се готви строене на голям жилищен комплекс и кметът на Лозен бил заинтересован от това. Освен това фирмата твърди, че не всички в Лозен са на позиция срещу бизнеса на "Насекомо". Беше цитирано проучване по поръчка на "Насекомо" на "Тренд" от началото на годината, според което най-големите проблеми били честите спирания на тока и на водата, както и с канализацията. "Хората се вълнуват 10 пъти по-малко от фермата за насекоми", заключват от "Насекомо".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика