Обявиха начало на пожароопасния сезон в горите

7971
Обявиха начало на пожароопасния сезон в горите
Предвидени са забранителни и организационни мерки и дейности, които да предотвратят възникването на пожари

В първите области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите. Това са Русе, Смолян, Плевен, Ловеч, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Благоевград, Добрич, Кюстендил и Варна, съобщиха от агенцията по горите, предаде БГНЕС.

Предприетите мерките са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горския фонд и на основание Закона за горите. Според разпоредбите, обявяването на пожароопасния сезон в горските територии става по предложение на директора на съответната Регионална дирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето му. За отделните области периодът е различен поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – октомври.

Предвидени са забранителни и организационни мерки и дейности, които да предотвратят възникването на пожари. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по малко от 100 м от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места. Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горите, е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Особено внимание трябва да се обърне на контрола по почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др.

Ръководителите на сдружения на ловците риболовците трябва да инструктират своите членове относно правилата за пожарна безопасност, преди всяко пребиваване в гората. Кметовете по места също е необходимо да организират денонощна телефонна връзка със структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР при възникване на горски пожари. По данни на Изпълнителната агенция по горите от началото на годината общата опожарена горска площ на територията на страната е 16 615 дка. Броят на пожарите е 212, а основната причина за възникването им е човешка небрежност.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество