Пак протест за паркирането в столицата, общината непреклонна

3718
Пак протест за паркирането в столицата, общината непреклонна

Над 100 души се събраха пред Столична община в знак на протест срещу промените в правилата за паркиране в София.

Те протестират срещу промените в Наредбата в паркирането в синята зона въобще, а не само срещу промените, които ще гласуват днес. Протестиращите искат цялостна смяна на наредбата, одит на дружество Център за градска мобилност и оставка на общинските съветници, гласували за тези промени, предаде БГНЕС.

На хората им омръзна да идвате и да ги лъжете в очите, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който нарече съветниците продажни. С нашите пари тези момченца ходят по Малдивите и си купуват костюми за по 3000 лв. - с тези гневни думи той охарактеризира хората, в които джобове потъват глобите от живеещите в центъра софиянци. Защо трябва да плащаме за несъществуваща услуга - да си паркираме колата пред дома. Столична община и Общинският съвет нямат право да ни налагат този данък, възмущава се Андрей Марков, студент по психология.

За мен строгите правила за паркиране в центъра на града нямат алтернатива и който е против тях значи е "за" хаоса в София. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова на първото заседание на СОС след ваканцията.

Заседанието започна на фона на гневни възгласи на протестиращи пред общината срещу новите правила за паркиране в центъра на София. Предстои общинските съветници да гласуват нови, компромисни промени в скандалната наредба. Срещнахме се с различни проблеми, започна диалог с гражданите, наредбата не може да бъде съвършена, нормално е да се чуват различни гледни точки, посочи Фандъкова. Около 70% от предложенията на група граждански организации са взети под внимание в новите промени, заяви кметът. За всички е ясно, че резултатът от въвеждането на промените в наредбата за паркиране е налице - почти с 20% е намалял трафикът и паркирането в централните зони на столицата, уточни Фандъкова.

Тя добави, че днешните промени в наредбата засягат организацията и цените за паркиране, но не е нещо ново. "Синя зона" имаше и мисля, че всички бяха съгласни с нейното съществуване, припомни тя. Според нея, за съжаление, диалогът с гражданите се е изместил и в него се съзирало политическо участие. Тази година ни очаква наред с продължаването на строителството на метрото и с активната подмяна в транспорта с нови коли, продължи тя краткото си встъпление. Ще успеем да задържим цената на билетите в градския транспорт на 1 лв., обеща Фандъкова.

В първото си изказване за новата сесия на СОС председателят на групата на социалистите Жельо Бойчев заяви, че с проблемите около новите промени в наредбата за паркиране в централната част на София представляват поредният опит да се неглижира общинския съвет. Според него се принизяват местните органи на управление, които трябва да имат думата при определянето на бюджета и при разпореждането с общинска собственост.

Шизофренично е по една и съща тематика да имаме 4 доклада, заяви председателят на групата на СК в общинския съвет Владимир Кисьов. Според него общинските съветници трябва да направят така, че впоследствие да гледат спокойно съгражданите си в очите. Говори и председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Тази година се избра политическата предизборна кампания да започне точно пред Столична община, заяви тя, с което се противопостави на политизирането на проблемите.

Редактор: Ая Косарова

"Анонимните" срещу новите правила за паркиране

"Анонимните" се обявиха срещу новите правила за паркиране в столицата. Те разпространиха видео в YouTube, в което протестират срещу "...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com