Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища

14463
Предложение: Ателиетата да са със статут на жилища
Снимка: iStock

Слагат край на схемите с продажби на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее. Това ще стане с промени в Закона за устройство на територията, внесени между двете четения от депутати от ГЕРБ начело с Александър Ненков, предаде 24 часа. Според новите текстове ателиетата трябва да са със статут на жилище и да отговарят на всички изисквания за такива.

Сега покупката на ателие е примамлива с по-ниската цена, отколкото тази на апартаментите, тъй като, за да бъде един имот жилище, той трябва да отговаря на редица изисквания, сред които да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът трябва да разполага и със складово помещение, което може да бъде и извън него - килер, гараж или мазе. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани, с изключение на тоалетни и бани, гласи сега действащият закон. Освен това жилището не трябва да бъде изцяло със северно изложение.

Експерти: Всяко второ жилище в България е пренаселено

Расте броят на необитаемите жилища в България. В същото време всяко второ жилище у нас е пренаселено. Това стана ясно на семи...

На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета, а до 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително.

При покупката на ателие обаче има и редица особености, които са за сметка на по-ниската цена. Ползвателите не могат да искат облекчения при плащането на данък сгради, каквито има за собствениците на основно жилище, тъй като имотът се води за нежилищни нужди и не може да се декларира като основен за живеене. В някои общини се дължи и по-висока годишна такса смет, плащат се и по-високи сметки за ток, тъй като клиентите се водят небитови и следователно ползват промишлен ток. Живеещите в ателие нямат право и на регистрация на адреса, но получават административна такава. Освен това нямат и защитата от принудително взимане от съдебен изпълнител, каквито имат длъжниците, които имат само едно жилище, което им се води основно. В действащото законодателство не съществува и легална дефиниция за “ателие”, а преди година Столична община поиска законовата поправка, с която да отпадне имотният статут “ателие”, а някои от мотивите за това бяха липсата на възможност за адресна регистрация, което създава проблеми при записването на децата в училища и детски градини, както и се създават проблеми с липсата на места за паркиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com