Реколтата измръзва

6564
Реколтата измръзва

Реколтата от праскови, кайсии, грозде, смокини и киви тази година ще бъде по-ниска. Това е прогнозата на агрономи от института по овощарства в Пловдив. Заради продължителните рекордни студове плодните дървета вече са измръзнали в различна степен. Обезпокоителните данни се потвърждават и от  собствениците на овощни градини, предаде БНТ.

Най-трудно понасят студа субтропичните овощни дръвчета. Въпреки, че прогнозите  на агрономите все още са много условни, те не крият, че рекордните студове вече дават отражение върху насажденията от праскови и кайсии. Дори лозята са засегнати в различна степен. Неизвестен фактор остава продължителността на мразовития период, а това е от съществено значение за оценката на пораженията.

"Дали ще пострадат под 50 процента или над 50 процента от плодните пъпки, тъй като те са най-чувствителни, а и те дават реколтата", заяви доц. д-р Аргир Живондов – директор на Овощарски институт, Пловдив.

В силистренско са установили, че има измръзвания между 2 и 15% по различните сортове кайсии. Тези поражения, според специалистите, са незначителни, но следващата седмица предстоят нови огледи. Все още е рано да се прогнозира дали студовете ще съсипят напълно реколтата - смятат от земеделска кооперация в село Иширково.

Величка Славова – председател на земеделска коооперация, с. Иширково заяви: „При добро натоварване трябва да бъде над 50 процента измръзването, за да се отрази съществено на добива.”

Заради дебелата снежна покривка масивите са недостъпни и няма реална оценка на пораженията от студа. Каквито и да са те обаче, цената на кайсиите едва ли ще се вдигне, твърдят стопаните.

Дори и при  по-сериозно измръзване кайсиите могат да се възстановят и да дадат нормална реколта, категорични са фермерите. А научните работници внасят допълнително успокоение за всички производители.

„Благоприятното е това, че все още овощните видове се намират в края на своя дълбок зимен покой. При тях до момента не е имало развитие. Така че в този период те понасят най-ниски температури”, заяви Аргир Живондов.

Тази поносимост обаче приключва в края на февруари. Стопаните се опасяват, че ако след това отново температурите рязко паднат под нулата някои овощни градини няма да дадат никакъв плод.

60% е ледоходът по Дунав

До 60 процента достига ледоходът по Дунав днес. Корабоплаването е силно затруднено, съобщи директорът на агенцията "Проучване и поддърж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com