"Росатом" си чака парите за свършеното по АЕЦ "Белене"

4781
"Росатом" си чака парите за свършеното по АЕЦ "Белене"
В момента "Атомстройекспорт" и НЕК уточняват сумата, с която България е задлъжняла към Русия

Руската страна е изпълнила всичките си ангажименти в рамките на проекта за изглаждането на АЕЦ "Белене" в България, от който се отказа София, и очаква плащанията по сключените по-рано договори. Това заяви заместник-генералният директор, отговарящ за развитието и международния бизнес в държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров, предаде БГНЕС.

Комаров уточни, че между Русия и България има подписани редица споразумение за реализирането на съвместния проект "Белене", които руската страна "добросъвестно е изпълнявала". По-конкретно за производството на основното оборудване за първия и втори енергийни блокове.

"Готови сме да завършим производството на цялата продукция, поръчана от българската страна, и очакваме плащанията", каза той.

Комаров припомни, че в момента "Атомстройекспорт" и НЕК уточняват сумата, с която България е задлъжняла към Русия по проекта "Белене". Той не посочи точната цифра на този дълг и кога ще приключат разговорите по въпроса, но отбеляза, че "Росатом" се надява това да стане колкото е възможно по-скоро.

Комаров заяви, че в момента Русия и България не преговарят за участието на Русия в доокомплектоването на АЕЦ "Козлодуй", където българските власти планират да пренесат почти готовия реактор, предназначен за АЕЦ "Белене". "Към днешна дата такива преговори не се водят и е твърде рано да се говори за тях", коментира той.

В края на март българското правителство се отказа от строителството на втората атомна централа.

 

Русия си чака парите

Руските доставчици на оборудване за АЕЦ „Белене”, от чието строителство България се отказа, започват да изчисляват загубит...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com