СДВР: На Новогодишния концерт в София няма да бъдат допускани пияни хора

4108
СДВР: На Новогодишния концерт в София няма да бъдат допускани пияни хора
Снимка: БГНЕС

Столичната дирекция на вътрешните работи е предприела мерки за осигуряване на сигурността както на столичани, така и на имуществото им. Това заяви на пресконференция главен комисар Антон Златанов, цитиран от БГНЕС.

Взети са и допълнителни мерки за сигурност по време на Новогодишния концерт, който ще се проведе на пл. “Княз Александър I Батенберг”. Златанов посочи, че има изготвен план за организацията на обществения ред, който е съгласуван с кмета на София Йорданка Фандъкова. На самия концерт ще се преминава през седем контролни пункта. Златанов беше категоричен, че до концерта няма да бъдат допускани хора, които са във видимо нетрезво състояние, няма да е позволено и внасянето на стъклени бутилки и пиратки.

Най-вдъхновяващите места, на които можем да си кажем: "Честита нова година"

Нова година вече чука на вратата ни и положителното настроение е завладяло всички ни - или поне почти всички. Готвим се за празника, но...

Никола Хаджиев от СДВР заяви, че по празниците най-масови са кражбите от градския транспорт и в големите търговски вериги. Той препоръча на хората да не оставят без надзор чантите си, особено, когато влизат в пробните на магазините, защото тогава стават и най-честите обири.

В градския транспорт пък е важно да не се носят смартфони във външните джобове, защото така могат да станат лесна плячка за джебчиите. Хаджиев посочи, че е много важно хората да следят за съмнителни граждани, защото джебчиите често използват разсеяността на хората, за да ги оберат. В същото време пък хората твърде късно разбират, че са обрани и не могат да съдействат на полицията.

Относно домовите кражби, Хаджиев посочи, че е важно да не се съобщава в социалните мрежи, че ще се пътува. Той посъветва хората да се разберат със съседите си, когато ще ги няма, за да проверяват пощенските им кутии, тъй като за домовите кражби крадците обикновено наблюдават предварително местата, които имат намерение да оберат.

Същото важи и за светлините в дома. Хаджиев посъветва хората да използват таймери за осветлението, за да се създаде впечатление, че има хора в апартамента. За скъпоценностите той препоръча да се държат в каси, които обаче да бъдат добре закрепени за пода или стените на стаята.

Творчество с децата

Между празниците може да се намери време, което да използвате, за да дадете воля на творческата си фантазия и да включите децата, които...

Антон Златанов - зам.-началник на СДВР допълни, че е важно да се подават сигнали до 112 дори и ако от там са по-мудни, защото може да се реагира.

Началникът на отдел „Охранителна полиция" към СДВР Борислав Муеров посочи, че се правят засилени проверки на магазините за продажба на пиротехнически средства. По думите му след направените проверки по магазините са издадени два акта и са иззети 914 пиротехнически единици. Относно наказанията Муеров посочи, че глобата за притежание на нерегламентирани пиратки е от 500 до 2500 лв., а за собствениците на магазини, които продават такива глобата започва от 100 до 2000 лв. при повторно нарушение на търговските обекти глобата скача от 3000 до 8000 лв.

Началникът на Столично управление "Пожарна безопасност и защита на населението” Георги Големанов заяви, че са направени проверки на близо 100 заведения за хранене - барове, пицарии и др. Направени са проверки на схемите за евакуация. След проверките са издадени 74 разпореждания и 9 акта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com