За месец в София ще има площад "Италия"

3713
За месец в София ще има площад "Италия"

За месец градинката пред "Кристал" става площад "Италия" като един от центровете на дните на културата на Италия, каза посланикът на страната в София Н.Пр. Стефано Бенацо, предаде БГНЕС.

За девети път в София ще се проведе този месец на културата на Италия, което е вече традиция. Макар че 2019 година е след 7 години, ние работим заедно с кмета Йорданка Фандъкова София да стане европейска столица на култура, а тя е включена, в екипа, който готви за това италианските градове Перуджа и Асизи, посочи посланикът. Сред събитията, които ще се случат в дните на италианската култура в София, Бенацо посочи включването на италиански фирми в рамките на Sofia Design Week с техните нови колекции, самостоятелна изложба на златарското изкуство в хотел "Шератон", съпроводена с Workshop с участието на 90 представители от региона на Централна, Югоизточна и Източна Европа и Близкия изток. Форумът е организиран от софийското представителство на Агенцията за промотиране на италианския бизнес по света ІСЕ. Красив акцент на събитието ще бъде ревюто на италианска бижутерия.

Независимо от продължаващата криза, стокообменът между Италия и България за 2011 година е 3.4 млрд. евро, факт, който не беше се случвал от 2007 година, когато страната ви беше приета в ЕС и тогава никой не предполагаше предстоящите икономически проблеми, подчерта италианският посланик. Той коментира думите за напредъка на България на италианския премиер Марио Монти, казани при срещата му с държавния глава Росен Плевнелиев при срещата им в Рим преди дни. Посланик Бенацо припомни, че от 2008 година е в София и наблюдава по-доброто усвояване на европейските фондове, както и, че по-прозрачни са станали тръжните процедури по големите инфраструктурни проекти. Той посочи, че България и Италия имат общи трудности и трябва още доста да направят за хармонизиране с някои от директивите на ЕС.

По повод на предстоящия месец на културата Стефано Бенацо покани семействата да се включат в събитията, защото те не са елитарни, за тесен кръг специалисти, а за всички хора. По този начин те ще се запознаят с красотата на Италия.

Редактор: Яна Баярова

Връщат блясъка на стара София

Стара София връща блясъка си. Кметът Форданка Фандъкова започва ремонт на историческите фасади в центъра. "Ще предложа да се промени ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com