Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с увреждания масово не знаят, че могат да получат голяма помощ от държавата (ВИДЕО)

06 юни 2024, 19:30 часа • 24384 прочитания

Хората с увреждания масово не знаят, че могат да получат голяма помощ от държавата. Това заяви в "Студио Actualno" рехабилитаторът Георги Петлешков, който е приел за своя кауза осигуряването на достъпна среда в България за всички, които изпитват затруднения да се придвижват.

Петлешков посочи, че от края на месец май стартира проект „Предоставяне на помощни средства на лица с трайни увреждания“ за високотехнологични помощни средства за хора с увреждания в трудоспособна възраст. Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.  

Основна цел на проекта е насърчаване на дейностите по осигуряване на лична мобилност и достъпност за хора с трайни увреждания за тяхното социално приобщаване, като се отчитат и специфичните им потребности.

Снимка: БГНЕС

Предвидено е предоставяне на висококачествени и високотехнологични помощни технически средства, в т.ч. специализирани софтуерни програми, електронни технически средства за компенсация на сетивен дефицит, адаптирани технически и медицински устройства и други подобни средства и приспособления, съобразно специфичните нужди на хората с трайни увреждания, както и за създаване на достъпна среда, свързана с мобилността и свободното им придвижване.

Програма ще успее да предостави помощни средства на поне 3300 лица с трайни увреждания. 

Според Петлешков обаче масово хората не са запознати с програмата и интересът е под 10%. 

В "Студио Actualno" той обясни подробно какво точно представлява инициативата, кой може да кандидатства и какви са предизвикателствата пред хората с увреждания у нас. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес