Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските банки са притеснени от бума на изкуствения интелект

07 юни 2024, 11:28 часа • 1411 прочитания

Бумът при внедряването и използването на изкуствен интелект ще увеличи зависимостта на банките от големите американски технологични компании и ще създаде нови рискове за сектора. Това е мнението на редица европейски банкови мениджъри, цитирани от Ройтерс.

Изкуственият интелект навлезе дълбоко в банковия сектор през последната година и се ползва активно за откриване на измами и в борбата с пране на пари.

Зависимост от технологични компании

Още: Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

На форум в Амстердам, обаче, банкови мениджъри изразиха опасения, че мащабът на компютърна мощ, необходим за поддръжката на изкуствения интелект, ще направи банките още по-зависими от малък брой технологични компании.

Главният анализатор на ING Бахадър Йълмаз заяви пред Ройтерс, че очаква настъплението на големите технологични компании да се засили. По думите му зависимостта от малък брой такива компании е "един от най-големите рискове. Според Йълмаз европейските банки в частност трябва да се опитат да балансират, за да не се окажат пред свършен факт със само един възможен доставчик.

Великобритания миналата година предложи да регулира сериозната зависимост на финансовия сектор от външни технологични компании като Microsoft, Google, IBM и Amazon. Регулаторите на Острова се опасяват, че евентуален срив в облачен сървър би причинил сериозни проблеми при много финансови институции.

Изкуственият интелект донесе значителен ръст на приходите за Microsoft

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес