България с пълен обрат срещу Полша и венец за класирането на финалите в Аржентина

7107
България с пълен обрат срещу Полша и венец за класирането на финалите в Аржентина

В последния мач от груповата фаза на тазгодишното издание на Световната лига България успя да направи пълен обрат срещу Полша, след като губеше с 0:2 гейма и спечели с 3:2 – 20:25, 23:25, 25:21, 25:21, 19:17. По този начин нашите момчета завършват на второ място в група „А” на Световната лига по волейбол с 19 точки, а лидер остана Бразилия с 22 точки. Нашите вече си бяха осигурили място на финалите в Аржентина, които ще се проведат през следващата седмица, след като Бразилия по-рано днес победи САЩ с 3:1 гейма и ни подпечата визите за Буенос Айрес.

Първи гейм (5:8, 11:16, 20:25)

България загуби първото гостуване на Бразилия в Световната лига по волейбол

Мъжкият национален отбор по волейбол на България загуби първия мач срещу световните шампиони от Бразилия с 1:3 гейма (26:24, 17:25, 2...

Началото на срещата се превръна във фиаско за нашия отбор – бяхме твърде разпиляни на посрещане, а от другата страна поляците играеха стабилно, водени от звездата си Бартош Курек. След като вчера Курек беше буквално смазан от блокадата ни, сега той направи някои доста трудни топки, включително срещу тройна блокада. Поляците водеха през цялото време на гейма и не ни позволиха да си помислим за обрат.

Втори гейм (6:8, 16:15, 23:25)

Този гейм беше много по-оспорван, като нито един от двата отбора не успя да дръпне с повече от две точки през цялата част. Поляците поведоха с 6:4, но ние изравнихме при 13:13 благодарение на страховитата игра на Цветан Соколов в атака. След втора техническа пауза поведохме с 18:16, но отново липса на концентрация в посрещане и едно-две странни решения на Георги Братоев на мрежата позволиха на поляците да обърнат резултата. Изравнихме за 22:22, но при 23:24 Полша направи силен начален удар, след това с добра игра в защита спаси атаката на Тодор Алексиев и Бартош Курек завърши гейма с прецизен удар.

В края на този втори гейм Полша вече имаше чувствително предимство при сервис – за две части поляците бяха с 5 аса и 10 грешки, докато ние бяхме на кота 9 грешки и нито един ас.

Трети гейм (7:8, 16:13, 25:21)

Бразилия отново изнесе лекция по волейбол на националите ни

Бразилия вече може да се чувства сигурен участник във финалната фаза на Световната лига по волейбол, след като днес отново победи нашия...

Геймът започна вихрено за нашите, с преднина 4:1 точки, но бързо-бързо Полша се върна в борбата след като нашите отново заспаха на посрещане. България поведе при 11:9 след груб съдийски подарък в наша полза – атака на Вальо Братоев, която отиде на метър в аут, но беше дадена за добра, след като полският защитник игра с топката след като тя тупна на земята. Този момент позволи на националите ни да натрупат преднина от три точки на втора техническа пауза. В крайна сметка тази преднина се оказа достатъчна за гейма, след като на сервис се стабилизирахме и дор Соколов даде принос от начален удар, предвид слабичкото си представяне в този елемент изобщо в тазгодишната Световна лига.

Четвърти гейм (7:8, 16:14, 25:21)

Започнахме лошо тази част, позволявайки изоставане с 3:6 след две страхотни блокади при атаки на Алексиев и Соколов, но след прекъсване успяхме да се върнем в гейма. След първата техническа пауза поляците дръпнаха с две точки, но нашите момчета се окопитиха бързо и страхотна блокада на Виктор Йосифов и ас на Вальо Братоев ни изведоха с две точки напред – разлика, която запазихме до втора техническа пауза. Полша изравни при 18:18 след две добри изпълнения в защита, но ние веднага отвърнахме с две точки, едната от които блокада на играещия много силно днес Курек. В игра влезе и Николай Пенчев, който се появи и в края на предния гейм и именно Пенчев направи решително перфектно посрещане на зверски сервис на Курек, а след това поведохме с 23:20. Това се оказа напълно достатъчно и затворихме гейма на 21 след атака в аут на Бартман.

В края на този гейм нашите вече имаха осезаемо предимство в атака – 62% срещу 51% за Полша. От нашия отбор отличник като процент беше Тодор Алексиев – 82 на сто, а Цветан Соколов отново беше на много високо ниво и държеше процент от над 60 на сто, след като вчера записа фантастичните 80%.

Тайбрек (8:4, 19:17)

Полша идва без Винярски за решаващите мачове в Световната лига

Ще се класира ли България за финалната фаза на тазгодишното издание на Световната лига по волейбол – отговорът ще стане ясен през...

Решителната част тръгна точка за точка, но на два пъти Полша изкара късмет с две атаки. При 5:4 Тодор Алексиев успя да натисне на мрежата двама поляци и да измъкне точката, а след това Цветан Соколов направи единичен блок на Михал Кубияк, но при приземяването стъпи накриво и изкара акъла на всички в залата – да не би да се контузи тежко, но за щастие той беше добре. Поляците пък сбъркаха и следващата точка след неразбирателство в центъра на мрежата и поведохме с цели 4 точки при смяната на полета. След това Соколов направи и единичен блок на Курек и вече увеличихме преднината си на 11:6. Нещата изглеждаха сигурни, но при 14:10 Бартош Курек застана сервис и направи три поредни аса, а при 14:13 Курек пак вкара силен сервис и не направихме печеливша атака, което позволи на поляците да контраатакуват, спасявайки четвърти мачбол. Оттук насетне вървяхме точка за точка, но Николай Пенчев направи две много стабилни посрещания и макар Соколов да пропусна удобен шанс да затвори мача, накрая поляците не издържаха и при осмия мачбол сбъркаха при опит за атака през центъра – сладка и изстрадана победа за България.

Статистиката в края на тази много качествена среща показа изключителни показатели и в двата отбора - 31 точки за Цветан Соколов, 27 точки за Бартош Курек, 19 за Тодор Алексиев, 18 за Збигнев Бартман, 12 за Валентин Братоев и 11 за Михал Кубияк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com