Драма с времеизмерването на рали Монте Карло

11181

Вчерашният ден премина под доминацията на Себастиан Льоб на трасето, но истинската драма се разигра с новия официален времеизмервач, който обяви, че Льоб е спрял на трасето още в първата отсечка. Още по-голямото объркване дойде в SS3, когато класирането стана „миш-маш”, като изведнъж на първо място се оказа Евгени Новиков, а Льоб отиде на 10-а позиция. През целия ден отборите не можеха да разчитат на междинни времена, а всички тези проблеми се случват за пръв път в шампионата. Причината е новия времеизмервач Sistemas Integrales de Telecomunication (SIT). Испанската компания замени дългогодишния времеизмервач Stage One Technology, но тотално оплете конците, коментира autosport.com.

Йос Капито, шеф на Volkswagen Motorsport, коментира: „Това, което видяхме днес, е напълно недопустимо. FIA очаква от производителите и отборите да са добре подготвени, като увеличиха и входната такса за участие в шампионата. Последното, което може да очакваш, е подобно нещо. И не става въпрос само за времеизмерването, говоря и за сигурността. FIA изисква много по отношение на сигурността, затова не мога да си обясня как е възможно да се провеждат скоростни отсечки, когато системата за безопасност не работи, когато показва, че има аварийна ситуация, а автомобилът е в движение. Ако наистина има спешен случай, тогава какво ще стане?”

Блестящ дебют за VW Polo R WRC

Днес се състоя състезателният дебют на VW Polo R WRC. При това повече от блестящо, след като в първата скоростна отсечка на рали &bdquo...

Чувствата на Капито бяха споделени и от босът на Citroen. На Ив Матон се наложи да се събере с останалите тим-шефове, за да направят свое неофициално класиране.


В крайна сметка SIT оправи системата и обяви официалното класиране след първия ден на рали „Монте Карло”. С изключение на първия етап, който бе спечелен от дебютанта VW Polo r WRC, останалите три отсечки финишираха с добре известния лидер. Себастиан Льоб се пригоди най-добре към изключително тежките и променливи условия, редуващи сух асфалт, сняг и лед. Така след SS4 Льоб води с убийствените 1:20,3 мин. пред втория Себастиан Ожие. Трети е Мико Хирвонен (на 1:46,7 мин), следван от третия Citroen на Дани Сордо (2:01,2 мин.). Пети е вторият VW в ръцете на Яри-Мати Латвала (+2:32,2 мин.). Чак след това идва първият Ford на Евгени Новиков, чието изоставане е близо 3 минути само за 4 отсечки.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com