Хазарт и спорт - може ли телевизионният ефир в България да пострада?

22858
Хазарт и спорт - може ли телевизионният ефир в България да пострада?

Ще изпълни ли Комисията по хазарта докрай разпоредбите на Закона за хазарта и ще ореже ли тотално всички комуникационни канали за предаване на футболни мачове – този въпрос става все по-актуален дни преди старта на големите европейски клубни първенства по футбол.

Съгласно чле. 10 от Закона за хазарта Комисията би трябвало да ограничи рекламата на хазартни игри, включително изображения на букмейкърски къщи, които оперират онлайн. А такива къщи масово са спонсори на западни отбори.

САЩ: Туризмът и хазартът са основни канали за пране на пари в България

Развиващият се финансов сектор в България, мащабната сива икономика, използването предимно на пари в брой и липсата на ефективно пр...

Ето и самият чл. 10 на закона:

(1) Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително и рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартни игри.

(2) Допуска се обявяване на: наименованията на игрите; регистрираната търговска марка на организатора; (б.а. може да се споменава само името на турнира) резултатите от игрите и спечелените печалби; тегленията на тиражите.

Освободиха шефа на Държавната комисия по хазарта

Досегашният председател на Държавната комисия по хазарта (ДХК) Калоян Кръстев е освободен от поста си, а на негово място е назначен Ива...

(3) Организаторите на хазартни игри, получили лиценз по реда на този закон, имат право да спонсорират мероприятия, подпомагащи спорта, културата, здравеопазването, образованието и социалното дело (бел. ред.  – в България обаче все още няма наредба, която да установява механизъм за получаване на лиценз от онлайн букмейкъри).

(4) Забранява се на юридическите лица и на едноличните търговци да публикуват, излъчват или разпространяват информация по отношение на хазартни игри извън посочената в ал. 2.

(5) Юридическите лица и едноличните търговци, които публикуват, излъчват или разпространяват информацията по ал. 2, са длъжни при подписването на договорите да изискват документи, доказващи, че организаторът на съответната хазартна игра има издаден лиценз за нея по този закон.

Спират най-популярните онлайн хазартни сайтове в България

22 сайта за спортни залагания на практика започнаха да спират работа в България. Това става факт заради разпореждане на  Държавнат...

(6) Като част от Националните етични правила за реклама и търговска комуникация се разработват специални правила относно рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да публикуват на сайта си Националните етични правила за реклама и търговска комуникация, включително за рекламата на хазартни игри. Юридическите лица и едноличните търговци които публикуват, излъчват или разпространяват рекламата, са длъжни да спазват правилата по предходното изречение.

По време на мача от Световната лига по волейбол тази година на България с Полша във Варна букмейкърска къща, която спонсорира волейболните ни национали, имаше реклама на пано край игрището и тя се видя в телевизионен ефир. От Комисията обаче не отговориха как ще ограничат това съгласно Закона за хазарта. Факт е и че букмейкърските къщи масово са спонсори на английските отбори и не само, а Висшата лига на Англия е едно от най-гледаните първенства в света.

За момента в България сайтовете на онлайн букмейкърите се филтрират, но те постоянно сменят домейни и реално Комисията по хазарта непрекъснато добавя нови и нови сайтове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com