Слабият интерес дръпнал шалтера на борбата

8587
Слабият интерес дръпнал шалтера на борбата

Ниският индекс на популярност на борбата на Олимпиадата в Лондон е главната причина, поради която членовете на Изпълкома на Международния олимпийски комитет са гласували за нейното изключване от програмата за Игрите през 2020 г., съобщава БГНЕС.

Това сочат данните от комисията на МОК, която е анализирала щателно по 39 критерии всичките 26 вида спорт. Сред основните критерии са телевизионните рейтинги, продажбата на билети, антидопингова политика и популярност. 25 вида спорт са отговорили на тези изисквания, но не и борбата.

Станка е №1 на борбата за 2012 г.

Двукратната олимпийска вицешампионка Станка Златева очаквано бе избрана за №1 в борбата за 2012 г., предаде Стандарт нюз. Нейни подг...

Според доклада на МОК, индексът на популярност на борбата е по-нисък от 5 точки по десетобалната система. За олимпийските съревнования на борците в Лондон са били продадени 113 851 билета от 116 854 налични. Борбата също така е отбелязала много ниски показатели по гледаемост - средно 23 млн. зрители и максимум 58,5 млн. В доклада е посочен и ниския интерес от страна на медиите и феновете на спорта в интернет. Телевизионната компания NBC, отговаряща за предаването на Игрите на територията на САЩ, отказа да коментира тези данни. МОК е отчела и вътрешните проблеми в структурата на Международната федерация по борба (FILA).

Модерният петобой също е определен като слаб вид спорт по същите критерии. Индексът му на популярност е 5,2, максималната зрителска аудитория - 33,5 млн, средно 12,5 млн. зрители. Вицепрезидентът на МОК Томас Бах обясни, че това решение е било взето много трудно. Според него логиката на всеки един член на Изпълкома на МОК никога не се основава на конкретна причина, а винаги се разглеждат маса мотиви. Той е уверен, че обществеността ще проумее, че МОК са гласували, осланяйки се на обективни факти.

"Това решение бе взето с оглед на развитието и модернизацията на Олимпийските игри", каза Бах. Сега борбата ще попадне в списъка с видове спорт, които могат да бъдат препоръчани за място в програмата на Олимпиада 2020. В този списък вече фигурират бейзбол/софтбол, карате, спортно катерене, скуош, ушу, уейкбординг и ролери. През май 2013 г. Изпълкомът на МОК ще вземе решение, след като международните федерации представят в Санкт Петербург презентации на своите видове спорт. Окончателно програмата на Олимпиадата ще бъде утвърдена на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември. Тогава ще бъде избрана и столицата на Игрите 2020. Претенденти са Мадрид, Истанбул и Токио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com