Световният антидопинг увеличава правата си

5200
Световният антидопинг увеличава правата си

Световната антидопингова агенция /WADA/ представи в неделя проект за Световен антидопингов кодекс 2015, който предвижда по-строги наказания за тежки нарушения, предаде БГНЕС.

Той би трябвало да й даде правомощия да разследва обвинения, ако спортните организации не го правят.

На заседанието си през този уикенд в Монреал управителните органи бяха фокусирани върху преразглеждането на Световния антидопингов кодекс - окончателният текст, който трябва да бъде одобрен в рамките на една година, за да влезе в сила на 1 януари 2015.

Още през октомври, тази година, стана известно, че Световната антидопингова агенция може да удължи давностния срок от 8 на 14 години, в продължение, на който могат да бъдат намерени доказателства за приемането на забранени вещества от спортисти.

Такова предложение е постъпило във връзка с резултатите от разследването на Американската антидопингова агенция (USADA) по случая с колоездача от САЩ Ланс Армстронг.

Основната промяна се отнася до периода на спиране на спортните права, който ще бъде увеличен от две на четири години за нарушения, свързани с анаболни стероиди, забранено използване на хормон на растежа, маскиращи агенти, трафика на вещества или кръвен допинг.

"Мисля, че има истинско желание в спортния свят, за да видим санкции, които имат малко по-голям смисъл", каза президентът на WADA Джон Фейхи.

Според сега действащия кодекс наказание от четири години може да бъде наложено на един спортист, уличен в употреба на забранени препарати, само в случай на "утежняващи вината обстоятелства". Международната федерация по лека атлетика /IAAF/ наскоро наложи четири години забрана на спортисти, но трябва да обоснове санкцията пред Спортния арбитраж.

Щом антидопинговата агенция на САЩ /Usada/ успя след две години разследване да свали от трона бившия крал на Тур дьо Франс Ланс Армстронг, според ръководителя на световната агенция и самата тя трябва да увеличи компетенциите си.

Председателят на световния антидопинг Джон Фейхи посочи с пръст кенийската федерация по лека атлетика и олимпийския комитет на Кения, които въпреки исканията не са предприели нищо, за да се хвърли светлина върху последните обвинения за употреба на допинг от кенийските лекоатлети.

Редактор: Десислава Ушатова

Ланс Армстронг: Продължавам напред

Бяха трудни няколко седмици за мен, семейството ми, приятели ми и тази фондация. Но ние няма да спрем. Ще продължим напред! Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com