Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство

8681
Премиерът Риши Сунак удари крал Чарлз III по богатство
Снимка: Getty Images

Личното богатство на краля на Великобритания Чарлз III скочи с 10 млн. паунда до 610 млн. през последната година, съобщи “Дейли мейл”. Това прави монарха по-богат от покойната му майка кралица Елизабет II, която преди смъртта си имаше лични средства в размер 370 млн. паунда.

Чарлз, който встъпи в длъжност преди по-малко от 2 г., сега заема 258-а позиция в списъка на 350-те най-богати хора и семейства на Острова, като миналата година той беше 263-и с 600 млн. паунда. Според изчисленията на Sunday Times Rich List голяма част от увеличението на богатството на краля идва от наследените частни имоти, принадлежали на Елизебет II. Сред тях са имението “Сандрингам” в Норфолк и замъкът “Балморал” в Абърдийншър.

Още: Сунак призова торите да не губят доверие в него

При оценката на активите на Чарлз са включени само частни - имението на британския суверен в херцогство Ланкастър или пък скъпоценностите, поверени на краля, не влизат в изчисленията на списъка. Докато беше принц на Уелс, Чарлз получаваше частен доход в размер на 23 млн. паунда годишно от херцогство Корнуол. Парите са били ползвани за неофициални разходи на него и семейството му, както и за официални, например за личен персонал, поддръжка на офиси и имоти. Годишният списък на богаташите във Великобритания беше публикуван в петък, като в него са включени различни активи на 350-те най-богати хора и семейства - недвижими имоти, земя, произведения на изкуството, дялове от публични компании и дори състезателни коне.

Още: Риши Сунак с предупреждение към Ирландия да не праща полиция на границата

Премиерът на страната Риши Сунак също присъства в класацията, като даже изпреварва краля. Личното богатство на Сунак и съпругата му Акшата Мурти е нараснало със 120 млн. паунда до 651 млн. за тази година. През 2023 г. активите на двойката са били оценени на 529 млн. паунда. Скокът в богатството на Сунак и Мурти се дължи главно на дял, който тя притежава в Infosys - индийски техгигант, чийто съосновател е нейният баща - бизнесменът Нараяна Мурти. IT компанията се оценява на 55,3 млрд. паунда, а акциите на Мурти нараснаха с около 108,8 млн. паунда и към момента са почти 590 млн. паунда. Богатството на двойката обаче остава под нивото от 2022 г., когато активите им се оценяваха на цели 730 млн. паунда.

Още: Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Това не е тенденция само при тях - броят на милиардерите през 2022 г. достигна своя връх, като тогава те бяха 177, преди да паднат до 171 през 2023 г. и до 165 през тази година. По думите на създателя на списъка Робърт Уотс “милиардерският бум във Великобритания е приключил”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската Дума ратифицира преструктурирането на сръбския дълг

Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано много

Как някои авиокомпании печелят от недостига на самолети?

Южна Корея ще строи три нови ядрени реактора

Откриха осем големи находища на природен газ в Алжир

Търговска война: Китай отмени преференциални мита за стоки от Тайван

Курсът на еврото остава нестабилен дни преди решението на ЕЦБ за лихвите

В тандем с Русия: Земеделски гигант от САЩ е замесен в кражба на украинско зърно (СНИМКИ)

Цените на петрола повлияни от намеренията на Фед да не бърза с лихвените понижения

Германия ще отмени таксата, с която облага природния газ за съседни страни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com