БСП - Стара Загора се притеснява за честността и прозрачността на местните избори

2455
БСП - Стара Загора се притеснява за честността и прозрачността на местните избори
Снимка: БСП - Стара Загора

След като партиите не се разбраха за секретарското място в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора миналия петък, то трябва да се определи от Централната избирателна комисия (ЦИК). Предложения за мястото бяха направени от БСП и от ДПС

Очаквайки решението на ЦИК, Коалиция „БСП за България” в Стара Загора разпространи позиция, в която упълномощените представители на левицата настояват за секретарската позиция с аргумента, че коалицията е втората по численост парламентарно представена политическа сила със 79 народни представители, което й отрежда квота от 4 представители в ОИК - Стара Загора. Докато ДПС е четвърта с 25 народни представители и ще има 2 представители, при това вторият член е в резултат на преизчислението (т. 12.2 от Решение № 600-МИ на ЦИК).

„Следователно представителността на нашата Коалиция предполага предоставяне на тази втора по значение длъжност в ОИК на „БСП за България". Считаме, че всяко друго решение поставя под съмнение честността и прозрачността на изборния процес в Старозагорска община на предстоящите местни избори”, се подчертава в становището на старозагорския лидер на социалистите Валентина Бонева, която участва в политическите консултации. 

Сред мотивите, посочени в „Особеното мнение” са и фактите, че със спечелените 6545 гласа и избрани 6-има общински съветници местната коалиция на „БСП за България” представлява значително по-голям брой граждани в сравнение с ДПС, които през 2015 г. са получили 1677 гласа и имат 2-ма общински съветници, заради което "интересите на нашите съграждани заслужават длъжността секретар на ОИК да се предостави на наш представител" .

В позицията се посочва, че "в Изборния кодекс (ИК) ясно са разписани отговорностите на председател и секретар на ОИК (чл. 85, ал. 4 и ал. 6) - двамата подписват всяко решение и протокол на ОИК. Законодателят е предоставил това правомощие на секретаря на ОИК с цел осъществяване на контрол върху работата на ОИК от различните политически партии и като гаранция за законност, тъй като е недопустимо да е представител на една и съща политическа партия с председателя. Спазването на принципа за пропорционалност на представителството на парламентарно представените политически партии в състава на ОИК гарантира честно и прозрачно провеждане и на местните избори, поради което от особена важност е двете позиции - председател и секретар да бъдат заети от представители на най-големите парламентарно представени партии - ГЕРБ и Коалиция „БСП за България”.

Социалистите подчертават, че "участието на юристи в ОИК, които са носители на професионализъм в прилагането на изборните норми, залегнали в ИК" е от особена важност. "От страна на Коалиция „БСП за България” е спазена препоръката на чл. 80, ал. 2 на ИК, членовете на ОИК да са преобладаващо юристи, като при квота от 4 членове, предлагаме 3 юристи, един от които за секретар. Предложената от нас кандидатура е на юрист с богата професионална практика и с опит в предишни състави на РИК и ОИК. В същото време от партия ДПС предлагат за секретар кандидат, който няма юридическо образование", се казва още в позицията.

„Очевидно, безпристрастната преценка на изложените обстоятелства изисква назначаването на предложения от Коалиция „БСП за България“ кандидат за секретар на ОИК Стара Загора”, заявява Валентина Бонева. 

След като кметът на Община Стара Загора изпрати предложенията и документите заедно с „Особеното мнение” на „БСП за България” до ЦИК, решението на нейните членове трябва да се вземе в срок до 6 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора