Положението в Шумен се затруднява от падналия дъжд

18250
Положението в Шумен се затруднява от падналия дъжд
Снимка: БГНЕС

Яз. „Тича“ е с повишено ниво и се очаква да започне преливане в следващите часове. Информацията съобщи инж. Наско Канавров от Басейнова дирекция, район Шумен. Обемът на преливане поне в началото няма да бъде голям.

Шест от по-малките, но потенциално опасни язовири също преливат в момента. Това са смядовските Кълново, Качица и Янково, върбишките "Станянци" и "Конево 2" и яз. "Дибич“, допълни Канавров. Очаква се да започне преливане и на язовирите Развигорово и Алексанрово.

Прогноза: Проблемът с главния водопровод на Шумен ще се задълбочава

Проблемът с главния водопровод на Шумен ще става все по-голям и авариите ще зачестяват. Такава прогноза направи на пресконференция днес...

Според информация на шуменската ХМО до 8.00 часа падналото количество дъжд е 26.9 л/кв. метър. Очаква се валежът да продължи. Утре преваляванията ще бъда по-слаби, с прекъсвания, но за събота се очакват отново интензивни валежи, съобщи дежурнията в обсерваторията.

До 30-40 минути вероятно, заради наводняване ще бъде затворен и пътя към Бургас, в участъка между Смядово и Ивански в местността „Райковец“, събощи за ШУМ.БГ Красимир Косев главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението” в Община Шумен.

Полицейските екипи и тези на Областно пътно управление са на място. Когато те забележат, че пътното платно е непроходимо, ще отбият движението пред село Ивански, допълни още Косев. Според него огромното количество вода не е толкова от преливащия яз. Кълново, колкото от скатните води, които се стичат по платното.

Ситуацията на територията на област Търговище засега е под контрол предвид двудневните валежи и покачването на нивата на реките и водоемите. Това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен инж. Петър Петров, главен експерт „Организационно-мобилизационна подготовка”. По думите му на този етап няма застрашени население и пътна инфраструктура. Повечето от язовирите на територията на областта контролирано се изпускат през основните изпускатели.

Шумен има осигурени пари за зимна поддръжка

180 хил. лв. са осигурени за снегопочистване на улиците и пътните трасета в община Шумен през зимния сезон. Информацията съобщи зам.-км...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Търговище