Лидерите от Г-20 обсъждат бъдещето на света, а хиляди граждани протестират срещу тях

3588
Лидерите от Г-20 обсъждат бъдещето на света, а хиляди граждани протестират срещу тях
Снимка: Getty Images/Guliver

Двудневният глобален форум Г-20 започна в петък в аржентинската столица Буенос Айрес на фона на напрежение, засилени мерки за сигурност и протести.

Хиляди демонстранти излязоха на протест по време на откриването на срещата на върха, предаде Reuters.

Протестиращите обаче не успяха да се доближат до държавните глави заради организиран кордон в район от 12 км километра около мястото на събитието. По официални данни 25 000 полицаи са ангажирани да осигуряват реда.

Градът беше почти напълно блокиран заради шествието, което се организира от коалиция между профсъюзите и групи за човешки права.

Един от протестиращите заяви: "Протестираме срещу лидерите на глобалните сили, които са отговорни за глада, нищетата и войните по света, както и за унищожаването на околната среда."

В столицата на Аржентина са планирани около 33 анти-Г-20 протеста и културни събития. Транспортът е блокиран. Властите обявиха петък за неработен ден и призоваха жителите да напуснат столицата.

Световните лидери се събират в аржентинската столица с дълбоки разногласия в търговията и геополитически горещи точки.

Страните от Г20 приеха заявление за инцидента в Керченския пролив

Страните от Г7 приеха заявление за инцидента в Керченския пролив, в който призоваха за сдържаност и предотвратяване на по-нататъшната е...

В началото на форума Доналд Тръмп изрази надежда, че Русия и Украйна скоро ще разрешат кризата със задържането на украинските кораби и моряци в Черно море, за да се срещне с Владимир Путин. Американският лидер внезапно отмени планирана среща с руския президент Владимир Путин в кулоарите на форума заради възникналото напрежение между Русия и Украйна. Двамата се разминаха вчера в кулоарите на Г-20, без да се поздравят.

Срещата на Г20 се разглежда и като своеобразен тест за престолонаследника на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман. Той е единственият арабски лидер на форума и традиционното за страната му облекло влезе в ярък контраст с морето от костюми на семейната снимка в началото на форума. На моменти престолонаследникът на Рияд изглеждаше несигурен и дори нервен, като малцина от лидерите открито отидоха и му подадоха ръка да се здрависат. Това е първата дипломатическа проява на високо равнище за принца след скандала с убийството на журналиста Джамал Хашоги, което предизвика широко обществено недоволство по света.

Салман бе призован от Франция и Великобритания да се издирят и накажат виновните по случая "Кашоги".

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха положението в Украйна и Сирия. "Естествено е, че има какво да обсъдим и върху какво съвместно да поработим, каза Макрон в началото на беседата си. Радвам се на възможността да пообщувам днес с Вас на срещата на „Двайсетте”. По-специално това се отнася до положението в Сирия. Видяхме, че след много успешната среща в Истанбул положението се промени. Това се отнася и до ситуацията с Украйна, особено с оглед на събитията от последните дни”, добави Макрон. Той отбеляза също, че би искал да обсъди с Путин изпълнението на Минските споразумения, въпроси на киберсигурността, а също общото равните на архитектурата на безопасността в Европа.

От своя страна Путин предложи на Макрон да поговорят за развитието на двустранните отношения. "Миналата година стокооборотът нарасна с 16,5% и тази година темпът на растежа е същият”, подчерта той

Президентът на Индонезия пое разходите по посещението си на Г-20

Президентът на Индонезия Джоко Видодо сам ще плати разходите на своето семейство, което го придружаваше в Турция и Германия, където той...

С интерес е очаквана планираната в събота вечеря между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Срещата може да установи дали двете държави ще прекратят търговската война или САЩ ще увеличат митата от 1 януари 2019 г.

"Мисля, че сме много близо да направим нещо с Китай", обяви Тръмп.

Аржентинският президент Маурисио Макри заяви в началото, че не винаги може да се постигне консенсус, но целта на Г-20 е различните играчи да намерят обща основа и да се ангажират с действия за споделено и проспериращо бъдеще.

Мексиканският му колега Енрике Пеня Нието обаче призова да се стигне до консенсус, защото това е от полза за международната общност.

Фокусът тази година е върху бъдещите ангажименти, инфраструктура за развитие и устойчиво продоволствие. Следващият подобен форум ще се проведе в Осака, Япония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com