5 лоши хранителни навика, които могат да причинят косопад

2171
5 лоши хранителни навика, които могат да причинят косопад
Снимка: iStock

За косопада могат да допринесат редица фактори, някои от които са генетични, а други са свързани с начина на живот. Въпреки че може да не сме в състояние да направим нищо за наследствените си черти, ежедневният ни избор на начин на живот, включително хранителните ни навици и приемът на витамини, могат да бъдат променени по начин, който да помогне за намаляване на потенциалния риск от косопад.

Исторически погледнато, изследванията показват връзка между храненето, недостига на витамини и минерали и косопада, като се отбелязва, че когато тези фактори са в състояние ефективно да стимулират развитието и функционалността на стандартните клетки, толкова по-голяма е възможността за потенциално лечение на косопада. Лошите хранителни навици обаче рискуват да попречат на усилията за подобряване на изтъняването на косата или за възстановяване на предишния блясък на буйните кичури. Трябва да спазвате добре балансиран хранителен режим, за да поддържате здравето на косата си. За да ви помогнем да избегнете лошите навици и да се съсредоточите върху добрите, ето пет лоши хранителни навици, които могат да причинят косопад. 

Ето как да тушираме пролетния косопад

1. ОГРАНИЧАВАНЕ НА КАЛОРИИТЕ

Ако редовно консумирате значително по-малко калории, косопадът може да е един от страничните ефекти. Калориите захранват тялото ви, от ежедневното движение и упражненията до енергията, необходима за растежа на космените фоликули. Всички ние имаме базов брой калории, от които се нуждаем на ден, за да задоволим минималните си нужди. Ако приемът на калории е много под тази стойност, може да застрашите най-различни телесни системи. Всъщност е доказано, че бързите диети и други форми на ограничаване на храненето водят до странични ефекти като косопад. Макар че връзката между консумацията на енергия и косопада не е напълно изяснена, може да се окаже, че за това е виновен недостатъчният прием на хранителни вещества, свързан с нискокалоричната диета.

Признаците на косопад. Кои са те?

2. НЕДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО ПРОТЕИН

Когато консумацията на калории е твърде ниска, за да поддържа основните функции и енергийните нужди, вероятно и приемът на протеини е твърде нисък. Протеините могат да подпомогнат възстановяването, растежа и поддържането на телесните тъкани, включително и на косата. Този макронутриент играе роля и за баланса на течностите и рН в организма. Кератинът е основната форма на протеин, която осигурява структурата на косата, а протеините, които приемате с храната, се използват за производството на този кератин. Когато приемът на протеини с храната е твърде нисък, за да поддържа растежа на косата, е възможно качеството на косата да се влоши и да се стигне до косопад.

Как да преборим прекомерния косопад

3. НЕДОСТИГ НА ЦИНК

Цинкът е минерал, който подпомага изпълнението на функциите на повече от 100 ензима. Той има роля в поддържането на имунната система, създаването на ДНК, възстановяването на тъканите и изграждането на протеини. При тези функции недостигът на цинк може да се прояви по многобройни начини в организма. Алопецията или косопадът е известен страничен ефект от недостига на цинк, който вероятно се дължи на ролята на цинка в изграждането на протеините. За щастие, при някои проучвания изглежда, че приемът на цинк след косопад, причинен от недостиг на цинк, подпомага повторното израстване на косата.

4. ДЕФИЦИТ НА ЖЕЛЯЗО

Друг минерал с много функции в организма е желязото. Най-известната роля на желязото е да подпомага здравето на кръвта и червените кръвни клетки при пренасянето на кислород в тялото. Когато недостигът на желязо стане достатъчно значителен, той може да повлияе на способността на клетките да пренасят правилно кислород и тъканите, включително косата, могат да бъдат увредени. 

Лекар: Тези полезни храни водят до косопад

5. СВРЪХДОБАВКИ

Въпреки че недостатъчният прием на калории и хранителни вещества може да доведе до косопад, прекомерната суплементация също може да причини косопад. Консумацията на твърде много селен, витамин А и витамин Е е свързана с косопад, както и с други усложнения, свързани с токсичността. В едно от проучванията, в което се отбелязва този страничен ефект в резултат на прекомерното приемане на хранителни добавки, се посочва също, че прекомерният прием на хранителни добавки не се препоръчва при липса на дефицит. С оглед на тази информация е най-добре да се консултирате с вашия лекар и да направите оценка на кръвните изследвания, преди да започнете да приемате хранителни добавки с надеждата да намалите косопада

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com