7 доказани ползи за здравето от бадемовото мляко

10677
7 доказани ползи за здравето от бадемовото мляко
Снимка: iStock

Бадемовото мляко е питателна алтернатива на млечните продукти на основата на ядки. Някои хора предпочитат вкуса му пред този на други варианти, като например овесеното мляко. Можете да го използвате в кафето, овесената каша или в рецепти за печене. Бадемовото мляко е питателна напитка на основата на ядки, която през годините стана много популярна. Приготвя се чрез накисване, смилане и прецеждане на сурови бадеми. В търговските версии на бадемовото мляко могат да се добавят хранителни вещества като калций, рибофлавин, витамин Е и витамин D, за да се повиши хранителното съдържание на напитката. То е чудесно за тези, които не могат или предпочитат да не пият краве мляко (млечен продукт), но много хора го пият просто защото им харесва вкусът.

Страхотни ползи от млечни продукти

1. Разнообразен хранителен профил

Бадемовото мляко съдържа разнообразни хранителни вещества, които подпомагат здравето.Неароматизираната разновидност е сравнително нискокалорична в сравнение с млечните млека или повечето други алтернативи на мляко на растителна основа. Тъй като бадемовото мляко често се използва като алтернатива на млечното мляко, повечето производители добавят витамини и минерали към крайния продукт, за да не пропускат потребителите, които не консумират млечни продукти, ценни хранителни вещества. Обогатеното бадемово мляко може да бъде чудесен източник на витамини А, Е и D, както и на калций.

Три причини защо някои хора предпочитат бадемово мляко пред краве

2. Подпомага управлението на теглото

Напитките на растителна основа обикновено съдържат по-малко калории от обикновеното млечно мляко. За хората, които се стремят да намалят приема на калории, преминаването към бадемово мляко може да подпомогне постигането на тази цел. Малките промени от висококалорични към нискокалорични храни могат да бъдат ефективен начин за намаляване или поддържане на калорийния прием в зависимост от целите. Много търговски разновидности на бадемовото мляко обаче са подсладени или овкусени с добавени захари, така че са по-калорични. Различните марки могат да добавят различни количества захар, затова е важно да прочетете етикета с хранителните стойности и списъка със съставките, ако се притеснявате от това.

Защо да замените обикновеното мляко с бадемово още сега

3. Ниско съдържание на въглехидрати

Неподсладените разновидности на бадемовото мляко са с естествено ниско съдържание на въглехидрати. Порция от 100 грама бадемово мляко съдържа приблизително 0,3 грама въглехидрати, повечето от които са диетични фибри. За сравнение, същото количество млечно мляко съдържа около 4,6 грама въглехидрати под формата на лактоза - вид естествена захар. Някои хора със здравословни проблеми, като например тези, които живеят с диабет, може да се наложи да следят количеството и качеството на въглехидратите в диетата си.

10 ползи от бадемовото мляко

4. Отличен източник на витамин Е

Бадемовото мляко е отличен източник на витамин Е, като естествено съдържа 22% от препоръчителната дневна нужда от витамин Е на 100 грама. Витамин Е е мощен антиоксидант, който може да се бори с възпаленията и стреса в организма ви. Антиоксидантите почистват излишните молекули, наречени свободни радикали, които могат да причинят увреждане на клетките ви. Тези свободни радикали могат да допринесат за стреса, възпаленията и развитието на болести. Данните сочат, че антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на витамин Е помагат за предпазване от сърдечни заболявания и рак, както и за здравето на костите и очите. Освен това витамин Е може да играе роля за подобряване на способността на организма да намалява телесните мазнини.

Овесено мляко или мляко от бадемови ядки? Кое да изберете

5. Обогатени с витамин D

Витамин D е важно хранително вещество за много аспекти на здравето, включително сърдечната функция, здравината на костите и имунната функция. Тялото ви може да произвежда витамин D, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина. Много хора обаче не получават достатъчно витамин D поради цвета на кожата си, начина си на живот, дългото работно време или просто поради това, че живеят в район, където слънчевата светлина е ограничена. Недостигът на витамин D се свързва с повишен риск от рак, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, остеопороза, мускулна слабост, проблеми с плодовитостта, автоимунни заболявания и инфекциозни заболявания. Много малко храни обаче съдържат натурално витамин D, затова много търговски продукти,включително бадемовото мляко, са обогатени с него.

Бадемово брашно - напоследък нашумя, но полезно ли е?

6. Добър източник на калций

Млякото е основен източник на калций в диетата на много хора. На 100 грама пълномаслено мляко се съдържа 123 милиграма калций. Тъй като бадемовото мляко най-често се използва като заместител на млечното мляко, много производители го обогатяват с калций, за да гарантират, че хората не пропускат калций. Калцият е важен минерал с много ползи за здравето, особено за младежите и по-възрастните хора. Той играе роля в растежа и поддържането на силни кости и здравословни нива на кръвното налягане. Може също така да помогне за намаляване на риска от фрактури и остеопороза. 

Какви напитки трябва да ПИЕТЕ преди лягане, за да спите като бебе?

7. Без лактоза

Бадемовото мляко не съдържа лактоза, което го прави чудесна алтернатива за хора, които имат непоносимост към лактоза. Лактозната непоносимост е състояние, при което хората не могат лесно да усвояват лактозата - захар, която се съдържа в млечните продукти. Смята се, че тя засяга 65-70 % от възрастното население на света. Причинява се от недостиг на лактаза - ензимът, който отговаря за разграждането на лактозата в по-усвоима форма. Този дефицит може да бъде причинен от генетични фактори, стареене или някои медицински състояния. Непоносимостта може да причини различни неприятни симптоми, включително болки в стомаха, подуване на корема и газове. Тъй като много хора изпитват непоносимост към лактоза, растителните алтернативи като бадемовото мляко, което естествено не съдържа лактоза, позволяват на хората спокойно да се наслаждават на храни, които иначе съдържат млечни продукти. Ако сте загрижени за акнето, бадемовото мляко може да предложи възможна алтернатива, която да помогне за изчистването на кожата ви. Това е така, защото много разновидности на бадемовото мляко са отлични източници на витамин Е.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com