Овесено мляко или мляко от бадемови ядки? Кое да изберете

15254
Овесено мляко или мляко от бадемови ядки? Кое да изберете
Снимка: iStock/Guliver

Преди имаше само краве мляко и всички бяхме доволни, след като изпием ежедневната чаша. Но сега има безброй налични опции, сред които ядкови млека като бадемовото мляко и растителни като овесеното.

Смята се, че бадемовото мляко е най-доброто за тези, които се опитват да следят теглото си и искат по-малко калории. От друга страна овесеното мляко има по-плътна консистенция и е с по-високо съдържание на въглехидрати. И двете са богати на хранителни вещества като калций, витамини D и А. Ето още няколко интересни факта за двата вида мляко и кое е по-здравословно.

Овесено мляко

Рецепта на деня: Овесено мляко

Продукти: 100 г овесени ядки 1 л вода Начин на приготвяне: Подберете едри овесени ядки. Пригответе преварена вода. Залейте ядките с...

Овесеното мляко се получава чрез накисване и след това смесване на овеса заедно с вода и прецеждане на пулпата, което води до гладка напитка, която е плътна и много подобна на вкус и консистенция на кравето мляко.

Овесеното мляко е по-плътно и кремообразно в сравнение с бадемовото мляко. По вкус е подобно на кравето мляко и по този начин е идеално за добавяне в лате или печива. По-добро е на вкус, тъй като бадемовото мляко може да бъде доста воднисто.

Овесеното мляко съдържа фибри, които подпомагат храносмилането и предотвратяват запека. То е чудесна алтернатива за хора с непоносимост към лактоза или с алергия към ядки, тъй като е без ядки и без млечни продукти.

Бадемово мляко

Ето кое мляко е по-здравословно

Кое мляко е по-полезно за здравето и само лактозата ли е виновна за това, че мнозина не могат да го пият? Отговор на тези въпроси даде ...

Този вид мляко се получава чрез смилане на бадемите и накисването им във вода, преди да ги прецедите. В търговската мрежа към това мляко се добавят захар или сгъстители.

Бадемовото мляко е по-богато на витамин Е, протеини и калций в сравнение с овесеното мляко. То е заредено с хранителни вещества като витамини A, B2, D и B12. Бадемовото мляко също е богато на здравословни мазнини и е нискокалорично. То е чудесно за тези, които се опитват да управляват теглото си и ограничават дневния прием на калории.

Заключение

Що се отнася до избора на по-здравословен вариант между двете - както бадемовото, така и овесеното мляко са на едно и също ниво по отношение на хранителната стойност. Тези, които са в процес на отслабване, трябва да изберат бадемово мляко, тъй като е с ниско съдържание на калории и не забравяйте да изберете неподсладената му версия, докато тези, които имат алергия към ядки и искат мляко, подобно на краве мляко по вкус и консистенция, трябва да изберат овесено мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com