7 признака, че психически сме на ръба и ни трябва подкрепа

12486
7 признака, че психически сме на ръба и ни трябва подкрепа
Снимка: iStock

В един все по-забързан и взискателен свят е от съществено значение да обръщаме внимание на психическото си благополучие. Точно както физическото ни здраве може да покаже признаци на напрежение, психическото ни здраве също може да покаже предупредителни знаци, когато сме на ръба на психиката. Разпознаването на тези признаци може да ни помогне да предприемем проактивни стъпки за справяне с психичното си здраве и да потърсим подкрепата, от която може да се нуждаем. Ето седем признака, за които да внимавате:

Постоянна тревожност или притеснения: Прекомерната и постоянна тревожност, често придружена от ирационални страхове или притеснения, може да бъде ясен показател за психическо натоварване. Когато тревожността пречи на ежедневието и става непреодолима, е време да потърсите помощ.

Промени в настроението: Честите и интензивни промени в настроението, които нарушават емоционалната ви стабилност, могат да бъдат признак за скрити проблеми с психичното здраве. Тези колебания могат да включват екстремни възходи (мания) и спадове (депресия).

Как правилно да решим емоционалните си проблеми?

Социално отдръпване: Забележимото оттегляне от социални дейности и взаимоотношения може да е сигнал за емоционално разстройство. Ако установите, че се изолирате от близките си или избягвате социални ангажименти, може би е време да обърнете внимание на основните причини.

Промени в режима на съня: Нарушенията в съня, като безсъние или прекомерно спане, могат да бъдат проява на проблеми с психичното здраве. Трудното заспиване, задържането на съня или честите кошмари могат да бъдат признаци на емоционално страдание.

Физически симптоми: Психическият стрес може да се прояви като физически симптоми като главоболие, храносмилателни проблеми или мускулно напрежение. Обърнете внимание на тези телесни сигнали, тъй като те могат да показват, че психическото ви благополучие е изложено на риск.

Нарушена концентрация и вземане на решения: Ако ви е все по-трудно да се концентрирате, да вземате решения или да изпълнявате задачи, това може да е признак на умствена умора. Умственото изтощение може да затрудни когнитивните ви способности и цялостното ви функциониране.

 Повишена употреба на упойващи вещества: Разчитането на алкохол, наркотици или други вещества като механизъм за справяне е сериозен червен сигнал. Злоупотребата с вещества често е начин за самолечение и може да задълбочи проблемите с психичното здраве.

Кои са емоционалните проблеми при болни от диабет?

Важно е да се отбележи, че наличието на един или повече от тези признаци не означава непременно, че имате тежко състояние на психичното здраве. Въпреки това те трябва да служат като напомняне да дадете приоритет на грижата за себе си и да потърсите подкрепа, когато е необходимо. Психичното здраве е също толкова важно, колкото и физическото, а ранната намеса може да доведе до значителна промяна в цялостното ви благосъстояние.

Ако забележите тези признаци у себе си или у някого, за когото се грижите, помислете дали да не се обърнете към специалист по психично здраве. Търсенето на помощ е смела стъпка към възвръщането на баланса и устойчивостта на психичното ви здраве. Не забравяйте, че не сте сами и че има ресурси и хора, които могат да ви подкрепят по пътя към психичното ви благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com