Кои са емоционалните проблеми при болни от диабет?

18378
Кои са емоционалните проблеми при болни от диабет?
Снимка: iStock

Хормонът инсулин прави възможно преминаването на глюкозата (краен продукт при обмяната на веществата) от кръвта в клетките, където тя да бъде съхранявана или/и използвана за генериране на енергия. При заболяването диабет, или панкреасът произвежда по-малко инсулин отколкото е необходимо, или организмът не е в състояние да използва ефективно произведения инсулин.

Различават се два типа диабет: при тип 1 – имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса, при което секретирането на инсулина се прекратява, а при тип 2 – организмът остава резистентен към инсулина, така че глюкозата не може да се усвоява и се натрупва в кръвта.

Симптомите при диабет са: повишено усещане за глад или/и жажда; отслабване загуба на телесна маса; често уриниране; замъглено зрение; перманентна силна умора; не заздравяващи рани.

Кога е най-доброто време за тренировка за хора с диабет тип 2?

Диабетът е коварно и много сериозно заболяване, което уврежда необратимо целия организъм; високото ниво на кръвната захар причинява увреждане на отделителната, нервната имунната и други системи, засягайки най-важните органи – очи, бъбреци, черен дроб, невроните в главния мозък, както и други органи.

Нещо повече, самото диагностициране на диабета, започването на инсулинова терапия, както и появата на усложнения могат да въздействат отрицателно върху емоционалното състояние на заболелите, повечето от които не се справят успешно да съхранят предишния си обичаен начин на живот, като у тях се формира усещането, че животът им безвъзвратно се е объркал.

Разбира се, волевите, действени натури почти винаги намират сами своя път да се справят с тези настроения, но не са малко и тези болни, които се чувстват изоставени и много самотни, при което изпадат трайно в депресивно състояние, оказващо силно негативен ефект върху социалния и личния им живот.

Ето защо, в случай, че диабетикът не може да се справи със завладяващата го депресия, той трябва да потърси лекарска консултация с психолог.

Това са симптомите на диабет и висока кръвна захар при жените

Трябва да се отбележи, че често пъти eмоционалните проблеми се изразяват като неописуем страх от хипогликемия (състояние, при което нивото на глюкозата в кръвта е под нормалните граници); диабетикът и близките до него не трябва да се подават на такъв страх, тъй като, в желанието си да избегнат хипогликемия, могат да влошат състоянието си поддържайки изкуствено по-високи нива на кръвната захар.

Това се отнася в особена степен до родители на болни от диабет деца, живеещи в постоянен страх, че децата им ще изпаднат в хипогликемично състояние, защото постоянно поддържаното по-високото ниво на глюкозата в кръвта им, в същност, ще затрудни контрола върху самото заболяване. Ето защо е от особена важност да бъде осигурена навременна, адекватна психологическа подкрепа както за родителите, така и за болните им деца.

Съществуват и подробни указания за лечението на депресията при възрастни хора, страдащи от диабет, които са публикувани от Националния Институт по Здравеопазване и Грижа за Върхови Постижения (основната агенция на правителството на САЩ, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com