Ако имате храчки в гърлото - ето как да се отървете от тях в домашни условия

166890
Ако имате храчки в гърлото - ето как да се отървете от тях в домашни условия
Снимка: iStock/Guliver

Храчките в гърлото могат да се натрупат и значително да развалят качеството ни на живот. Много ефективни средства за отстраняване на храчките ще подобрят състоянието. Нека разгледаме по-подробно ефективните методи.

Гаргара

Топлата солена вода може да разхлаби слузта и да облекчи дразненето в гърлото. За да направите това, разредете половин чаена лъжичка сол в чаша топла вода. След това трябва да вземете вода в устата си, но не я поглъщайте. След това наклонете главата си назад и направете гаргара. Изплюйте водата в мивката и изплакнете устата си с чиста, топла вода. Препоръчително е да правите гаргара на всеки 2-3 часа в продължение на няколко дни.

С тези бабини трикове ще се отървете от храчките за нула време!

Овлажняване на въздуха

Дихателните пътища трябва да бъдат хидратирани. За да направите това, можете да закупите овлажнител, да го напълните с дестилирана вода и да го включите. Благодарение на парата дихателните пътища ще се намокрят, слузта ще се разреди. Няма да е излишно да добавите евкалиптово масло, което често се среща в продукти за триене и инхалации. Само няколко капки ще помогнат за подобряване на ситуацията.

Горещ душ 

Душът с гореща пара може да бъде достоен заместител на овлажнител. Парата ще разхлаби храчките в гърлото ви. Трябва да дишате дълбоко. Отново етерично масло ще помогне да се отървете от храчките по-ефективно.

За 1 ден се справих с кашлицата и храчките с тази лечебна смес

Вдишайте парата над купата

Вдишването на пара ще ви позволи да разхлабите и премахнете храчките в гърлото. Вдишайте парата над голяма купа с гореща вода. За да направите това, трябва да се наведете над купата, да покриете главата си с кърпа, бавно да вдишвате парата в продължение на няколко минути. Но не много дълго, за да не се получи изгаряне на лигавиците на назофаринкса. Етеричното масло в състава на водата ще засили положителния ефект.

Тананикане под носа си

Когато няма болки в гърлото, можете да опитате да си тананикате нещо под носа. Освен това ще се отървете от слузта. Стените на гърлото започват да вибрират, като по този начин помагат за отстраняването на слузта. След това можете да изпиете малко вода, за да прочистите гърлото си. С този метод не забравяйте, че не можете да го използвате при дискомфорт. Ако това причинява неудобство, използвайте нещо друго.

Забравете за постоянните храчки в гърлото - ефективни методи за премахването им

Пийте повече вода

При наличие на храчки в диетата трябва да има най-малко 11 чаши вода на ден. Това ще ви позволи да разредите слузта, да я извадите от дълбините. За вкус и полза можете да добавите лимон, парче джинджифил към течността. Това подобрява и ситуацията с гърлото. Но не прекалявайте - пренасищането с вода може да доведе до обратен ефект, объркване, летаргия, раздразнителност. Топлите течности също са полезни. Чай или топла вода ще помогнат за решаването на проблема, ще облекчат кашлицата, ще премахнат храчките. Чаят с лимон и мед е най-добрият.

Не забравяйте, че премахването на храчките е систематичен процес. Важно е да комбинирате всички методи и да се отървете от проблема. Няколко дни лечение у дома ще улеснят живота ви. Но ако тези методи не помогнат, по-добре е да потърсите помощ от лекар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com