Бързи и лесни съвети за здравословно готвене, когато нямаме време

2171
Бързи и лесни съвети за здравословно готвене, когато нямаме време
Снимка: iStock

Нямате време за готвене, но искате да ядете здравословна храна? Много от нас се чувстват така! Ето някои готварски съвети за бързо и лесно приготвяне на здравословни, домашно приготвени ястия.

Какво означава здравословно тегло

Здравословното готвене е лесно

Семейството ни заслужава питателна храна и не е нужно да е сложна. Не е трудно да приготвите бързи и здравословни ястия за семейството. Защото всяко малко усилие, което полагаме в избора, приготвянето и готвенето на по-здравословни ястия, има значение.

Готвенето на здравословни вечери за цялото семейство също не трябва да лежи на раменете на един човек. Можете да разпределите отговорностите, така че всеки да може да участва. Например, един човек може да отговаря за закупуването на хранителни стоки, един човек ще отговаря за готвенето, а друг човек ще отговаря за почистването.

Как да готвим здравословна храна у дома

Пазарувайте умно

Отивате до магазина за хранителни стоки? Правенето на списък и пазаруването веднъж седмично спестява време. Или пазарувайте онлайн, когато ви е удобно, и вземете вашите хранителни стоки до прага ви.

В супермаркета или на мокрия пазар помолете месаря да отреже видимата мазнина или да одирате домашните птици и да ги опаковате на порции, които ще използвате при всяко хранене. Можете също така да вземете месо на порции (като пилешки гърди или бутчета) и морски дарове също от гишето за охлаждане.

Пуснете малко замразени зеленчуци в количката си за хранителни стоки, за да ви послужат като бърз резерв за натоварени дни. Те са също толкова хранителни.

Можете също така да закупите обелен, предварително нарязан лук, смлян чесън и джинджифил, за да намалите етапите на приготвяне, които обикновено отнемат повече време. Има и приспособления, които могат да ви помогнат да спестите време с нарязване и смилане.

Има няколко марки предварително опаковани смеси от билки и подправки, които съставляват вкусни и традиционни ястия, така че купете и ги дръжте готови у дома. Ще спестите време, като използвате тези продукти.

Не забравяйте да търсите артикули със символа за здравословен избор (HCS). Тези продукти отговарят на критериите за оценка на Съвета за промоция на здравето и са по-здравословни от продуктите в същата категория. Здравословното готвене става по-лесно с продуктите Healthier Choice.

Подгответе се напред

Подготовката за предстоящата седмица е един от начините да спестите време. Можете да помислите за плановете си за хранене за седмицата предварително. Например, можете да сварите голяма тенджера с бульон с кости и зеленчуци. Можете да го замразите в малки торбички, за да ги сервирате в бъдеще като основа за супа или за овкусяване на ястия за вашите здравословни вечери.

Можете също така да приготвите предварително няколко лесни рецепти и да ги съхранявате във фризера си. Яхнии и къри са подходящи за тази цел. Тези готови ястия са спасители за онези специални дни, когато може да закъснеете от работа и може да нямате време или енергия да приготвите здравословна вечеря.

Не го усложнявайте

Салата с малко заквасена сметана не е единствената ви възможност, когато става въпрос за здравословно хранене. Възможни са и готвени здравословни ястия! Изберете прости ястия, особено ако знаете, че ще ви притиска времето. Здравословно хранене с едно ястие като пържени юфка или ястие със смесен ориз може да бъде също толкова подхранващо, колкото и тристепенно хранене с ориз, зеленчуци и месо.

Вземете уред за бавно готвене. Някои от нас може да не се чувстват комфортно в кухнята. С уреда за бавно готвене всичко, което трябва да направите, е да изхвърлите съставките и да си тръгнете!

Опростете методите на традиционните семейни любимци, за да сте сигурни, че поставянето на топло ястие на масата отнема не повече от 30 минути. Например, сервирайте задушена риба по-често вместо рибно къри. Приготвянето на пържено пиле със зеленчуци отнема по-малко време в сравнение с приготвянето на сладко-кисело пиле. Търсете супер лесни рецепти онлайн. Някои ястия може дори да не ви отнемат повече от 20 минути!

Ами ако наистина нямаме време да готвим, но все пак искаме да ядем здравословни ястия

Добре, разбрахме. Наистина нямате време или може би просто сте твърде уморени, за да почистите кухнята след това. Все още искате да ядете здравословна храна и това е възможно. Ето още няколко съвета как да направите това.

Кажете „не“ на нездравословната храна в къщата. Вместо това купете повече плодове. По този начин ще посегнете към ябълка вместо торба чипс, когато ви се хапва.

Това е един от най-здравословните източници на протеин

Избягвайте да пропускате закуската. Заложете на пълнозърнест препечен хляб или кисело мляко; плодовете също са страхотни. Никога не трябва да пропускате закуската, тъй като в крайна сметка може да се окажете прекалено компенсирани с тежък нездравословен обяд.

Осигурете доставка на храна. В наши дни има няколко онлайн заведения за обществено хранене, които доставят здравословни готвени ястия до дома ви. Защо не се запишете за такъв? Можете да избирате от различни планове за хранене, които да отговарят на вкусовите ви рецептори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com