Как да готвим морски дарове

16247
Как да готвим морски дарове
Снимка: sintec / Pixabay

Миди, стриди и омари са специални деликатеси, които изискват внимание при подготовката. Как готвите морски дарове? Този въпрос сигурно си задава всеки, който се сблъсква с това предизвикателство за първи път. Всеки, който планира да готви или пържи морски дарове, трябва да се запознае с правилната техника за сорта, който избира.

1. Приготвяне на готови за готвене морски дарове

По принцип трябва да се прави разлика дали животните са живи или преработени. Приготвянето на жив омар или обръщането на главата от скаридите не е за всеки. Готовите за готвене или замразените и частично предварително приготвени продукти са добра алтернатива тук. Освен това си спестявате отнемащото време почистване и подготовка. Инструкциите за приготвяне обикновено са дадени на опаковката. По принцип морските дарове трябва да се готвят внимателно при ниска температура. Загрейте предварително сварените продукти само за кратко в соса.

Калмари/октопод

Веднъж уловени, октоподите се замразяват бързо. Това отделя специални ензими, които правят месото крехко. Този метод замества обичайното удряне в скални стени. Вносът и приготвянето на живи животни не е обичайно в тази страна. Ако не получите готови за готвене екземпляри, все пак трябва да изкормите животните: потопете пръстите си в сол, за да предотвратите плъзгането им. Нарежете кожата на гърба, отстранете листа от лайм. Отлепете кожата и отстранете торбичката с мастило. Измийте старателно. Начин на приготвяне: Приготвянето на този морски дар ще го направи труден. По-добре е да се приготвя на пара или да се задушава на слаб огън, тогава деликатното месо ще остане вкусно и крехко. Малките калмари се приготвят след няколко минути.

2. Живи животни

Желаещите да използват и приготвят живи морски дарове трябва да бъдат бързи и решителни в убиването им. Препоръчват се следните методи на приготвяне, които разбира се могат да бъдат разнообразни.

Скариди/Раци

С тази панировка калмарите се получават по – вкусни от тези по заведенията

Панираните калмари са едни от най-предпочитаните морски дарове. По заведенията почти винаги ги приготвят феноменално вкусни – апе...

Има много видове, като кралските скариди и раците от Северно море са популярни. Ако искате да приготвите тази морска храна, не се отчайвайте от неописуемия сив цвят на много видове. Те получават красивия си розов цвят едва когато са сготвени. За да подготвите, първо отстранете главата. След това отлепете черупката, не премахвайте последната връзка. С остър нож отрежете леко гърба и издърпайте червата. След това измийте и подсушете. Най-добрият начин за приготвяне на скариди е в тиган с чесън и пресни билки.

Раци и омар

Трябва да се внимава при боравене с живи омари, тъй като ноктите могат да причинят значителни наранявания. Съгласно Закона за хуманно отношение към животните и двете животни могат да бъдат убити само по следния начин: Поставете ги с главата първо в голям съд с вряща вода и намалете котлона само след две до три минути. Типичен начин на приготвяне е готвене в зеленчуков бульон с бяло вино или оцет. Разглобяването след времето за готвене не е лесно. При омари първо разрежете панцира по дължина. След това разрежете главата и опашката наполовина по дължина, отстранете червата и внимателно извадете месестата част. Извийте бутчетата и разрежете по дължина, след което месото може да се извади с вилица. В случай на омар, избийте ноктите с клещи за омар и извийте главата.

Миди/стриди/охлюви

Поставете животните в купа с ледено студена вода за един час. Сменете водата няколко пъти, след това изчеткайте добре мидите под студена течаща вода и отстранете брадите. Ако има екземпляри с вече отворена черупка, изхвърлете ги. След това мидите се поставят в кипящ зеленчуков бульон, където след няколко минути втасат. Ако отделните екземпляри все още са затворени, изхвърлете и тях. Морските охлюви са до голяма степен застрашени и рядко се предлагат в търговската мрежа, предимно като замразени стоки. Варят се на пара за няколко минути под точката на кипене.

Как да подберем риба и морски дарове?

Допреди век и половина-два морските дарове са били достъпни само за жителите на крайбрежията. Днес, благодарение на технологиите з...

Готвене на морски дарове - колко е времето за готвене?

Времето за готвене варира в зависимост от вида и размера. Времената, дадени по-долу, са насоки:

Октопод : Варете на пара за 1 до 1,5 часа.

Калмари : Варете на пара за 2 до 3 минути.

Раци : След като убиете, оставете да къкри на слаб огън за 30 минути (ако средното тегло е 1,5 килограма).

С какъв сорт вино трябва да консумираме различните храни?

Не напразно наричат виното „питието на боговете“. Някои хора посвещават живота си на тази тайнствена, сладникава и сладостр...

Омар : След като убиете, оставете да къкри на слаб огън за 20 минути (средно тегло 800 грама).

Скариди : Запържете в тигана за 2 минути от всяка страна.

Миди и охлюви : Оставете да къкри на средно силен огън за 7 до 8 минути.

Гарнитури и сосове за морски дарове

Картофи, ориз, фиде, полента, бял хляб или дори салата, ако не са приготвени с морски дарове, са вкусни гарнитури. Зеленчуковият бульон е подходяща основа за сосове, рафинирани с бяло вино, билки и подправки в зависимост от рецептата. Средиземноморските доматени сосове също се съчетават добре с морски дарове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com