Диетолог: Това са зеленчуците, които прочистват вените и артериите

9137
Диетолог: Това са зеленчуците, които прочистват вените и артериите
Снимка: iStock/Guliver

Грижата за състоянието на кръвоносните ни съдове трябва да се превърне в наш навик, а не просто във временен порив. Чудите се откъде да започнете? 

Началото може да е трудно, но не се обезкуражавайте - в крайна сметка става дума за здравето и намаляването на риска от животозастрашаващи състояния. Предлагаме ви списък със зеленчуци, които да включите в ежедневната си диета. Те ще се превърнат във ваши съюзници в усилията ви да прочистите вените и артериите си.

Заплахи за вените и артериите

Слабо разнообразната, недобре балансирана диета, богата на големи количества вредни трансмазнини, употребата на множество стимуланти и липсата на физическа активност водят до повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Това води до натрупване на мастни натрупвания във вените и артериите, което затруднява притока на кръв. 

Въпреки че сериозният дискомфорт няма да се усети веднага, вътрешните органи ще получават по-малко кислород и хранителни вещества. С течение на времето ще се появят проблеми с концентрацията и дишането, крампи на краката (особено в прасците) и болка в областта на гърдите. Пренебрегването на тези симптоми може да доведе до атеросклероза, сърдечен удар и инсулт.

Как артериите и вените могат да бъдат прочистени от отлагания с домашни средства?

Трудно би било да се намери едно-единствено ефикасно средство в комплекта домашни лекове, чието използване обещава да поддържа кръвоносните съдове в добро състояние. Трябва да гледате на това като на процес и наше ежедневно задължение. На първо място вниманието трябва да бъде насочено към менюто. Предлагаме ви кои зеленчуци оказват благотворно влияние върху вените и артериите и как още могат да бъдат полезни за здравето ни.

Лещата се завръща

Лещата се завръща и не липсват рецепти за включването ѝ в диетата. Тя се препоръчва на всички, които искат да ограничат приема на месо, защото като бобово растение е богата на лесно усвояеми протеини. 
Освен това лещата е много добър източник на калий, който е от съществено значение за сърдечната дейност.

Елементът оказва влияние върху понижаването на нивата на кръвното налягане, така че хората, които са изложени на риск - страдащи от хипертония, сърдечна недостатъчност, както и от диабет - трябва да полагат специални грижи, за да си набавят достатъчно количество от него.

10 Храни, които поддържат артериите чисти

Как да укрепите вените си? Запознайте се с артишока

Артишокът е бил консумиран още в Древна Гърция и Рим, а днес не може да се отрече, че той все още е най-популярен в средиземноморските страни. Всичко това се дължи на топлия климат, който е благоприятен за отглеждането му. 

В допълнение към интересните си вкусови качества артишокът съдържа цинарин - химическо съединение, което е в състояние значително да понижи холестерола. То мобилизира черния дроб да произвежда жлъчка, което прави по-ефективно прочистването на организма от токсини и ненужни продукти на обмяната на веществата.

Време е да оценим обикновения чесън

Включването на няколко скилидки обикновен чесън в ястията ви може да окаже много добър ефект върху здравето на кръвоносните ви съдове. В случая с този зеленчук ключово значение има алицинът - аминокиселина, която има противовъзпалително действие и свойства за понижаване на триглицеридите. 

За да се възползвате от неговия потенциал, трябва да спазвате няколко правила. За да се освободи полезното вещество, чесънът трябва да се нареже или смачка. Най-добре е да го приготвяте непосредствено преди консумация и по възможност да не го подлагате на продължителна термична обработка.

Цвеклото като зеленчук, който прочиства артериите и вените

Цвеклото поддържа кръвоносната система в добро състояние. То подпомага отстраняването на хомоцистеина, чиито високи нива водят до сърдечни заболявания.

Струва си да знаете, че в състава на цвеклото присъства и бетаин - той е силен антиоксидант, който предпазва от свободните радикали и следователно може да намали риска от рак. Освен това цвеклото си струва да се включи в диетата за поддържане на имунитета, настроението и за противодействие на безсънието.

16 храни, които отпушват артериите и предпазват от инфаркт

Доматите никога не са твърде много!

В диетата за прочистване на вените и артериите не бива да липсват сурови домати. Въпреки че се препоръчва повечето зеленчуци да се консумират във възможно най-малко преработен вид, доматите са интересно изключение. Съдържанието на ликопен, ценен антиоксидант, се увеличава в пасатите, пюретата и концентратите.

Всички любители на италианската кухня ще реагират на тази информация с радост. Ентусиазмът трябва да съпътства и тези, които се грижат за поддържането на кръвното налягане и нивата на холестерола в норма, както и за проходимостта и еластичността на кръвоносните съдове. 

Доматите трябва да бъдат включени в диетата, за да се предпазят от коронарна болест на сърцето. Те се оказват полезни и за кожата, като поддържат нейната еластичност и забавят процеса на стареене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно