Ето как да си отгледате слънчоглед в саксия

46876
Ето как да си отгледате слънчоглед в саксия
Снимка: iStock/Guliver

Едно от растенията, които внасят най-много настроение и усещане за лято, е именно слънчогледът. Но освен като едно от най-трайните цветя за ваза, слънчогледът може да се бъде и красиво попълнение в градината ви. Вижте как да си отгледате слънчоглед в саксия.

Слънчогледът отблизо

Когато говорим за лято, в нас винаги изниква асоциацията с красивите слънчогледови полета. Оказва се, че растението има над 60 разновидности, някои от които представляват сорт джудже и са подходящи за отглеждане в саксия или сандъче. Дори те обаче могат да достигнат впечатляваща височина. Стандартните сортове слънчогледи стават по метър и половина високи, а най-високият слънчоглед според рекордите на Гинес се извисява на близо 8 метра от земята.

Интересното при слънчогледите е явлението хипотропизъм - умението им да следват слънчето през деня. Когато обаче цветето започне да цъфти, стъблото му спира да "се върти". Слънчогледите цъфтят цяло лято до ранна есен - обикновено в яркожълт цвят, но има и сортове с оранжевеещи и червеникави украски.

В речника на цветята слънчогледът е символ на лоялност, преклонение и вяра.

Как да си отгледате слънчоглед в саксия?

Поливане

Трябва да внимавате с поливането на слънчогледите. Почвата трябва да бъде влажна, но не подгизнала. В началото след като сте го засадили и стъблото е поникнало, поливате на 3см от него. Обикновено веднъж до два пъти седмично е достатъчно.

Светлина

Съдейки още от името, слънчогледите обичат места с повече светлина. Слънчевите лъчи трябва да огряват цветето между 6 и 8 часа дневно, затова растението е подходящ избор за южните и западните балкони. Издържа на топло и горещият климат не му е проблем.

Почва

Задължително трябва да имате поне едно от тези растения в дома си

Цветята, за съжаление, прецъфтяват твърде бързо. Но това не трябва да ви спира да им се наслаждавате. Можете да превърнете този период ...

Слънчогледът се нуждае от песъчлива и лека почва, с лека киселинност или неутрално ph. Трябва да е добре дренирана, за да не задържа вода, защото корените могат да загният. Не купувайте обикновена градинска смес, защото с нея не остава достатъчно въздух за корените в саксията. Важно е редовно да се подхранва и наторява почвата, за предпочитане с компост.

Размножаване и засаждане

И в двата случая ползвате семена от слънчоглед. Засаждането става през пролетта, когато сте сигурни, че няма да има повече слани. Тъй като корените на слънчогледа са дълги, ви трябва повече място - засаждайте семената на 60см дълбочина. До три месеца след това цветето трябва да е пораснало и дори да цъфне.

Други

За да стои изправен, слънчогледът се нуждае от някаква опора. Бамбуковите пръчки са подходящ избор за тази цел. Имайте предвид също, че цветето привлича пеперуди, пчели, охлюви и дори врабчета. Откъсвайте слънчогледите рано сутрин и задължително преди да са разцъфнали напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно