Хранителните навици, които трайно разрушават тялото ви

2771
Хранителните навици, които трайно разрушават тялото ви
Снимка: iStock

Вашите хранителни навици могат да окажат значително влияние върху тялото ви. В някои случаи начинът на хранене може да повлияе положително на вашето здраве, като например когато ядете фибри, за да подпомогнете редовното храносмилане и да се насладите на порция риба, богата на омега-3, заради нейните ползи за сърдечно-съдовата система.

Въпреки това, храната и напитките могат да имат и отрицателни ефекти върху тялото ви. Когато избирате продуктите, които съставляват редовната ви диета, вероятно имате предвид вкуса, текстурата и лекотата на приготвяне, но трябва също така да вземете предвид как това може да повлияе на цялостното ви здраве. И за съжаление има определени хранителни навици, които може да разрушават тялото ви, без дори да го осъзнавате.

Нито една диета не е перфектна и е разумно от време на време да се наслаждавате на храни, които традиционно не се считат за здравословни. Тези продукти могат да включват бонбони, десерти, пържени храни, подсладени със захар напитки и леки закуски, които осигуряват калории с малка хранителна полза. Тези видове храни имат потенциала да станат по-проблематични, когато съставляват голяма част от вашата диета редовно и не са в комбинация с богати на хранителни вещества храни. Освен това времето, когато ядете и количеството, също могат да окажат отрицателно въздействие върху тялото ви.

Когато избирате храни за поддържане на теглото си, съсредоточете се върху диета, богата на плодове и зеленчуци, минимално преработени пълнозърнести храни, протеини и растителни мазнини. За да позволите на вашите хранителни навици да окажат положително въздействие върху тялото ви, контролирайте на порциите, опитайте се да не лягате веднага след хранене и се уверете, че всяко хранене и лека закуска съдържат повече от един макронутриент.

Вредни хранителни навици

Ядете твърде много захар

Първо, нека направим разлика между видовете захар. Захарта, която естествено се среща в плодовете и млечните продукти, не е проблем.

Изследванията показват, че добавената захар и особено подсладените със захар напитки като сода и сок са свързани с наддаване на тегло и по-висок риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.

Полезни навици на щастливите хора: Успешен начин да не изпуснете късмета си

Ядете твърде много наведнъж

Ако някога сте имали проблеми с храносмилането, газове или подуване на корема след хранене, това може да се дължи на факта, че сте изяли твърде много храна наведнъж. Тези симптоми може да се дължат и на специфични храни, които сте яли, но не подценявайте значението на контрола на порциите върху храносмилателните симптоми.

Според изследване симптомите както в горната, така и в долната част на стомашно-чревния тракт могат да се появят в резултат на ядене на твърде много храна, твърде бързо. Освен това, яденето на големи порции храна наведнъж може да насърчи излишния прием на калории, което може да доведе до затлъстяване и допълнително да навреди на тялото ви. За да избегнете тези усложнения, опитайте се да отделите поне 15 до 20 минути за хранене. Забавянето на скоростта ви на хранене дава време на храносмилателната система да изпрати сигнали до мозъка ви, преди да сте се натъпкали.

Ядете твърде късно

Ако ядете твърде близо до времето за лягане, може да навредите на тялото си. Изследванията показват, че храненето с ограничено време, което означава, че ядете храна само през определени часове, като например от 7 сутринта до 19 часа, може да генерира благоприятни ефекти върху здравето.

Въпреки че изследванията върху наддаването на тегло, свързано с твърде късното хранене, са неубедителни, ние знаем, че по-ранната вечеря може да намали симптомите на рефлукс. Като основно правило, опитайте се да не ядете в рамките на два часа след лягане. Ако установите, че сте гладни в рамките на този прозорец или през нощта, може да се наложи да прецените хранителните си навици през деня, за да сте сигурни, че ядете достатъчно и получавате здравословен баланс на хранителни вещества, за да сте сити през деня и нощта.

Не ядете достатъчно фибри

Ако пропускате пълнозърнестите храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците, може да не получавате достатъчно фибри. Това хранително вещество се намира само в храни на растителна основа. Фибрите „хранят“ здравите бактерии в червата ви и могат да помогнат при загуба на тегло и понижаване на холестерола в кръвта.

За да увеличите приема на фибри, включете плодове или зеленчуци във всяко хранене и лека закуска, заменете преработените зърнени храни с пълнозърнести храни и добавете повече ядки и семена към хранителния си план.

Вредните женски навици, които разрушават щитовидната жлеза

Ядете твърде много животински мазнини

Мазнините на растителна основа, като тези в ядките, семената и зехтина, притежават много ползи за здравето. От друга страна, мазнините, които може да приемате от животински източници, могат да разрушат тялото ви, ако се консумират в излишък. Наситените мазнини са тип, който най-често се среща в храни от животински произход като червено месо, млечни продукти и яйца, и може да има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Не комбинирате добре хранителните вещества

Ако закусвате само купа зърнени храни, нямате добър баланс от хранителни вещества. Балансираното хранене е това, което включва протеини, въглехидрати и мазнини. Въпреки че една купа зърнени култури не е лоша по своята същност, тя вероятно не съдържа много протеини или мазнини. Докато въглехидратите са най-бързо усвояемият макронутриент, протеините и мазнините се усвояват по-дълго, което води до по-продължителна ситост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com