Вредните женски навици, които разрушават щитовидната жлеза

21823
Вредните женски навици, които разрушават щитовидната жлеза
Снимка: iStock

Щитовидната жлеза играе жизненоважна роля в регулирането на множество телесни функции, включително метаболизма, растежа и развитието. Някои навици, разпространени сред жените, обаче могат да имат пагубно въздействие върху здравето на щитовидната жлеза

Един от най-разпространените навици, които могат да окажат отрицателно въздействие върху щитовидната жлеза, е неправилното хранене. Много жени консумират прекомерни количества преработени храни, рафинирани захари и нездравословни мазнини, които допринасят за възпаления и нарушават функцията на щитовидната жлеза. 

Освен това липсата на основни хранителни вещества като йод, селен и цинк, които са от решаващо значение за здравето на щитовидната жлеза, може допълнително да задълбочи проблема. От съществено значение е жените да приемат балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, нетлъсти протеини и пълнозърнести храни, за да поддържат функцията на щитовидната жлеза.

Друг вреден навик е хроничният стрес. Жените често жонглират с множество отговорности, като работа, семейство и социални задължения, което води до хронични нива на стрес. Продължителният стрес може да наруши деликатния баланс на ендокринната система, включително на щитовидната жлеза. Хормоните на стреса като кортизол могат да попречат на преобразуването на хормоните на щитовидната жлеза и да нарушат нормалното ѝ функциониране. 

Лекари: какво да ядем при проблеми с щитовидната жлеза

Участието в дейности за намаляване на стреса, като медитация, физически упражнения и достатъчен сън, може да помогне за смекчаване на отрицателните ефекти върху щитовидната жлеза.

Липсата на физически упражнения или заседналият начин на живот са друг вреден навик, който може да повлияе на здравето на щитовидната жлеза. Редовната физическа активност е от съществено значение за поддържане на здравословно тегло, което е от решаващо значение за функцията на щитовидната жлеза. 

Затлъстяването и наднорменото тегло могат да доведат до инсулинова резистентност, която влияе негативно върху нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Редовните физически упражнения, като кардио и силови тренировки, могат да помогнат за подобряване на метаболитната функция и да поддържат здравето на щитовидната жлеза.

Тютюнопушенето е навик, който не само влияе на цялостното здраве, но и конкретно уврежда щитовидната жлеза. Проучванията показват, че тютюнопушенето увеличава риска от автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс. 
Тютюнопушенето може също така да попречи на усвояването на основните хранителни вещества, необходими за правилната функция на щитовидната жлеза. Отказът от тютюнопушене е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, включително за здравето на щитовидната жлеза.

Учени казаха какво да гледате при изследвания на щитовидната жлеза

Прекомерната консумация на алкохол също може да навреди на щитовидната жлеза. Алкохолът нарушава производството и преобразуването на хормоните на щитовидната жлеза, което води до дисбаланс. Освен това прекомерният прием на алкохол може да допринесе за увреждане на черния дроб, като наруши способността на органа да преобразува неактивните хормони на щитовидната жлеза в активни форми. Важно е жените да ограничават консумацията на алкохол и да се грижат за цялостното си здраве на щитовидната жлеза.

Няколко вредни навика, често срещани сред жените, могат да имат вредно въздействие върху щитовидната жлеза. Неправилното хранене, хроничният стрес, заседналият начин на живот, тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол могат да нарушат деликатния баланс на хормоните на щитовидната жлеза и да доведат до различни нейни нарушения. Чрез възприемане на по-здравословен начин на живот жените могат да поддържат оптимална функция на щитовидната жлеза и цялостно благополучие. От решаващо значение е да се даде приоритет на грижата за себе си и да се направи информиран избор, за да се запази здравето на щитовидната жлеза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com