Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да излекуваме настинка в домашни условия?

11 януари 2023, 19:44 часа

Настинките могат да бъдат причинени и от комбинирания ефект на бактерии и вируси, когато вирусно заболяване води до размножаване на опортюнистични бактерии, които винаги живеят в малки количества върху лигавицата.

Защо настинките най-често се появяват през студения сезон?

Учените са намерили следното обяснение за това. Поради вазоспазъм под въздействието на студ и нарушения на кръвообращението, кръвните клетки, отговорни за улавянето и унищожаването на микроорганизмите, не навлизат в лигавицата, където винаги присъстват опортюнистични микроорганизми и където първо проникват вирусите. В резултат на това започва активно размножаване на патогенна микрофлора, причинявайки заболяване на човека. Така че поради липсата на имунни защитни клетки в мястото на натрупване на патогени, се наблюдава развитие на бактериална или вирусна инфекция. Освен това през зимата тялото ни е отслабено и изтощено поради липса на слънце и витамини в храната и хората прекарват по-голямата част от времето си на закрито, обменяйки вируси и бактерии.

Пийте много течности

Пиенето на много вода ще помогне да се победи настинката в ранен стадий. Всяка, дори лека настинка, е интоксикация на тялото от активността на вируси и бактерии. С помощта на течността премахвате токсините и отпадъчните продукти, генерирани в процеса на борба с болестта, като не им позволявате да се настанят в тялото.

През деня трябва да пиете най-малко 2 литра течност. Това може да бъде топла вода или чай с лимон и мед, отвара от липов цвят, лайка, бъз, мащерка, риган, които имат допълнителен антисептичен ефект.

Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

Яжте правилно

Най-често по време на настинка апетитът изчезва. Това е нормална защитна реакция на организма. Той насочва всичките си сили да се бори с инфекцията, а не да смила и асимилира големи количества храна. Правило за хранене: колкото по-малко, толкова по-добре. Можете дори да пропуснете няколко хранения, това ще бъде само от полза. Диетата не трябва да съдържа трудносмилаеми храни, мазни, многокомпонентни ястия. Заменете ги със зърнени храни, яжте повече плодове, билки и зеленчуци, откажете се от сладкиши и нишестени храни. Пилешкият бульон в случай на заболяване ще попълни запасите от цинк, ще подкрепи имунитета и ще помогне бързо да се справи с настинката.

Този лек с хрян облекчава симптомите на настинка само за 15 минути

Наспи се

„Ако настинеш, лягай си“ е една от първите медицински препоръки при инфекциозни заболявания. Наистина добрият сън и почивка е едно от най-важните условия за успешно лечение. Тялото трябва да възстанови силите, които хвърля в борбата с болестта. Най-често липсата на сън и пълноценна почивка, съчетани с постоянен стрес, карат тялото да се предаде пред настинка.

По време на сън се произвежда хормон на растежа, който е необходим за синтеза на протеини и работата на мускулите, процесите на възстановяване се ускоряват, поради което е толкова важно да спите достатъчно по време на заболяване.

Кои са първите симптоми при грип и настинка?

Гаргара

Изплакването е лесен и ефективен метод за лечение на инфекциозни и възпалителни заболявания, който ще спомогне за укрепване на местния мукозен имунитет и ще предотврати разпространението на инфекцията дълбоко в тялото. Като най-просто решение за изплакване се използва топла вода с добавка на морска сол. Сред фармацевтичните препарати са хлорхексидин, алкохолни тинктури от лечебни билки, водороден прекис, фурацилин на прах или таблетки. Изплакването трябва да започне веднага след началото на заболяването, при първите усещания за дискомфорт в гърлото и назофаринкса. Тази процедура премахва подуването, намалява болката и възпалението.

Изплакнете носа си със солеви разтвори

Изплакването на носа с морска сол при първите признаци на настинка ще помогне да се неутрализира инфекцията или поне да се намали интензивността на заболяването. Терапевтичният разтвор премахва патологичния секрет от повърхността на лигавицата заедно с вируси, бактерии, алергени и прах, намалява подуването и възпалението, повишава тонуса на капилярите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес