Как да отслабнете и да останете щастливи по време на менопауза

26432
Как да отслабнете и да останете щастливи по време на менопауза
Снимка: iStock/Guliver

Менопаузата е може би най-предизвикателният период в живота на всяка жена. Това, което я затруднява най-много, са многобройните симптоми, които заобикалят прехода. Не е изненадващо, че един от най-упоритите въпроси, които жените задават, след като цикълът им е напуснал града, е „как да отслабна по време на менопаузата?“

Менопаузата би означавала само липса на менструални периоди и завинаги отказ от плодовитостта. Това изобщо не би било толкова лошо. Вместо това жените трябва да се сблъскат с комбинация от промени в настроението, горещи вълни, изпотяване, учестено сърце, главоболие, проблеми със съня и няколко други уморителни симптоми. На всичкото отгоре има онова ужасно наддаване на тегло.

Не всяка жена ще напълнее по време на менопаузата. Въпреки това, поради драстичните хормонални промени, това е много вероятно. Дори тези, които не са имали проблеми с теглото си, могат изведнъж да започнат да забелязват напълняване, особено около корема. Въпреки че начинът на живот, който една жена е водила преди прехода, е много важен, има много неща, които тя може да направи, за да поеме отново контрола върху тялото си.

Диета при менопауза

С напредване на възрастта първото нещо, на което трябва да обърнете много повече внимание, е вашата диета. Вашите хранителни навици трябва да се приспособят към промените в тялото. Може да бъде по-трудно за тези, които са свикнали да ядат всичко, докато остават слаби поради бързия си метаболизъм.

Здравословни храни

Най-добрата диета за жени в менопауза е висококачествената пълноценна растителна диета. Състои се главно от сурови зеленчуци, плодове, някои зърнени храни, бобови растения, ядки и семена. Този вид диета ще ви попречи да ядете месо и млечни продукти с висок холестерол, високо съдържание на мазнини и пълни с хормони.

По-важното е, че ще приемате много повече фибри, много повече алкални храни, здравословни мазнини и непреработени естествени витамини и минерали. Те ще ви помогнат при загуба на тегло, както и за подобряване на цялостното здраве.

Защо жените трябва да се хранят по различен начин, когато навършат 40 години.

Известно е, че растителната диета намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания (предполагани от консумацията на продукти от животински произход), загуба на костна маса (което всъщност се насърчава от млечните продукти, противно на общоприетото мнение). Също така помага за облекчаване на горещите вълни, балансира колебанията в настроението, оставя ви с повече енергия и повече умствена яснота.

Диетичният план за менопауза за отслабване също включва отказване или значително намаляване на такива виновни удоволствия като алкохол, кофеин, добавен натрий и рафинирана захар. Силно преработените храни също вече няма да ви притесняват, ако се придържате към цели храни. Навременното и внимателно хранене също ще помогне изключително много.

Наддаването на тегло и загубата на мускулна маса са две силно нежелани неща, които менопаузата може да доведе. Ако искате да отслабнете и да го задържите, упражненията са задължителни. Просто да сте по-активни, докато изпълнявате ежедневни задачи, може да помогне.

Опитайте се да ходите навсякъде пеша или да се качите на велосипеда си, вместо да карате колата. Винаги, когато можете, опитайте да стоите, вместо да седите. Ако обаче сте качили значително тегло, особено около корема, тези трикове сами по себе си може да не са достатъчни.

Кардио тренировка

Най-добрият начин да отслабнете в менопаузата е да правите кардио тренировки. Ускоряването на сърцето, белите дробове и изпотяването на тялото ще ви накарат да изгаряте повече калории и мазнини. Освен това ще ви помогне да предотвратите сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Интервалните тренировки с висока интензивност работят по-добре от тренировките с умерена интензивност. Тренирайте тялото си за 10-20 секунди и след това използвайте времето за възстановяване от около 10 секунди за по-бавни упражнения, като се фокусирате върху мускулите или гъвкавостта. Правете тези превключвания толкова дълго, колкото можете, до 20 интервала. Но се уверете, че не прекалявате с първата си тренировка, тъй като тази сесия може да ви демотивира завинаги.

Намерете вида тренировка, който отговаря на вашата личност. Още по-добре, намерете няколко от тях и превключвайте редовно, за да не се отегчите и тялото ви да не се почувства твърде удобно, докато прави това, което е познато.

Лекар: Промените, които настъпват по време на менопауза и как да се справите с тях

Занимавайте се с джогинг, плуване, аеробика, танци или всичко изброено по-горе. Бъдете на открито, докато извършвате тези дейности, колкото е възможно повече, за да получите още повече ползи.

Силова тренировка

Друга линия от тренировки, в които искате да се включите, е силова тренировка. Вдигането на тежести може да не е вашата мечтана рутинна тренировка, но ако излъскате отношението си към това, може да стане доста вдъхновяващо. Изграждането на сила не само помага за оформянето на тялото ви, но също така ви дава тласък на увереност и любов към себе си.

При условие, че нямате хронични заболявания, като артрит или болки в гърба, не бъдете прекалено нежни към себе си. Вземете дъмбелите със значително тегло, за да можете действително да почувствате така необходимото съпротивление. И не забравяйте да тренирате цялото си тяло, защото точковите тренировки изобщо не работят.

Кръгова тренировка

Направете няколко комплекта от няколко различни упражнения, насочени към различни части на тялото. Това е кръгова тренировка. Това ще направи тренировките по-забавни и ще ви предпази от пренебрегване на една или друга част от тялото. Умът и тялото ви ще са ви благодарни, ако завършите тренировките с добър стар стречинг под формата на йога или пилатес.

Психологически ползи

Въпреки че вашето тегло може да изглежда като най-важното нещо, върху което искате да се съсредоточите, вашето психично здраве трябва да бъде ваш приоритет. Менопаузата може да повлияе на вашите емоции и когнитивни способности. Да не говорим за значително повишения стрес, с който тялото ви трябва да се справи.

Намирането на нови начини за облекчаване на стреса трябва да бъде вашата нова цел. Практикувайте медитация, посветете повече време само на себе си, прекарвайте повече време сред природата и се уверете, че имате социален кръг, който винаги е до вас.

Проблемите със съня могат значително да повлияят на колебанията в теглото ви. Ако искате да свалите няколко килограма и да го запазите по този начин, трябва да регулирате моделите си на сън. Опитайте се да заспите и да се събудите по едно и също време всеки ден. Уверете се, че получавате достатъчно часове почивка.

Можете да използвате естествени билки и чайове от тях като добавки за стимулиране на съня, но по-добре се пазете от хапчетата. Четенето на художествена литература, слушането на релаксираща музика и медитацията точно преди сън помагат изключително много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com