Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се преборим с постоянните храчки в гърлото?

03 март 2024, 19:36 часа

Постоянните храчки в гърлото са неприятно явление, което ви кара да кашляте периодично, създава дискомфорт и променя тембъра на гласа ви.

Д-р Кларис Безера обяснява причините. 

Тези храчки не са нищо повече от секрет от носа – слуз, която се стича надолу по гърлото. Появява се поради повишената работа на жлезите, разположени в епитела, покриващ носната кухина, назофаринкса и параназалните синуси. Това обикновено се случва поради възпаление или дразнене. Излишните секрети се стичат надолу и се натрупват в гърлото. Това състояние и неговите прояви в отоларингологията се наричат ​​синдром на постназално (букв. „след носа“) капане.

Основната причина за бучка слуз в гърлото е инфекциозно възпаление, образуващо храчка: ринит или хрема, назофарингит или синузит. Но има и неинфекциозни причини, които обикновено са следните:

- алергии;

- вазомоторен ринит;

- анатомични патологии - изкривяване на носната преграда, уголемяване или деформация на носните раковини, киста на Торнвалд (вродено образуване на кухина на задната стена на назофаринкса);

- гастроезофагеална рефлуксна болест;

- злоупотреба с вазоконстрикторни спрейове и капки (деконгестанти);

- чужди тела в носната кухина или параназалните синуси.

Цветът на храчката показва от какво сте болни и колко дълго ще го карате

Основният симптом на постназалното капане е фалшива мокра кашлица. Нарича се така, защото при кашляне не се отделя храчка от трахеята и бронхите, а назална слуз.

Кашлицата, причинена от храчки в гърлото, е досадна и трудно се облекчава с медикаменти. Пристъпите често се появяват през нощта и сутрин, след събуждане. В други часове на деня пациентът обикновено издухва или поглъща слуз.

Ако е необходимо, след преглед отоларингологът ще ви насочи за консултация към други специалисти - алерголог, гастроентеролог, невролог.

Най-често лекарства и физиотерапия помага да се отървете от слузта в назофаринкса за дълго време или напълно. Но в някои случаи хирургичното лечение не може да бъде избегнато.

Може да се използва симптоматично лечение с инхалатор за изчистване на слузта от носа и гърлото. Промиването и инхалациите с топла пара с разтвор на трапезна сол и сода, морска сол, минерална вода и овлажняване на въздуха ще помогнат за намаляване на количеството слуз. Температурата на вдишваната пара не трябва да надвишава 40-42˚C. Прекалено горещите инхалации ще доведат до повишено производство на слуз.

Ако в гърлото ви се натрупа слуз поради алергии, вземете антихистамини. Повечето от тях могат да бъдат закупени без рецепта.

Хирургия

Понякога патологията, която причинява натрупване на слуз, може да бъде елиминирана само чрез операция. Хирургични методи, които се използват за различни заболявания, придружени от повишено производство на слуз, са следните:

- септопластика – корекция на носната преграда;

- аденотомия – отстраняване на аденоидите;

- отстраняване на полипи;

- катетеризация или отваряне и дренаж на максиларните синуси.

- отстраняване (каутеризация) на лигавицата, кръвоносните съдове, нервните влакна, костната тъкан на долните носни раковини - при вазомоторни ринити.

Днес съществуват редица нискотравматични, нехирургични техники за лечение на хронични заболявания на носната кухина и синусите. Те включват, например, лазерно и радиовълново разрушаване.

Защо имаме храчки без кашлица?

Обобщение

Слузта в гърлото се образува в носната кухина и параназалните синуси при възпаление или поради необичайна структура – анатомична или чуждо тяло.

Най-честите причини за слуз в гърлото са инфекциозен и алергичен ринит и синузит.

За да определи причината за образуване на слуз, лекарят изследва носната кухина с помощта на огледала и ендоскоп, предписва рентгенова снимка, общ кръвен тест и изследване на назална цитонамазка.

За да се отървете от храчките, се лекува основното заболяване. При остри респираторни вирусни инфекции режимът на лечение задължително включва антивирусни средства, а при бактериални инфекции - антибиотици.

Най-често храчките може да бъде отстранени чрез терапевтични методи. Но в някои случаи (хроничен риносинузит, анатомични патологии) е необходима операция.

Внимание! Статията е само информативна. Не се самолекувайте и търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес