Какво да направите, ако нерв на гърба ви е притиснат?

18381
Какво да направите, ако нерв на гърба ви е притиснат?
Снимка: iStock

Притиснат нерв в гърба може да причини дискомфорт, болка и дори ограничена подвижност. Това се случва, когато околните тъкани, като кости, мускули, сухожилия или хрущяли, оказват прекомерен натиск върху нерва. Често срещаните симптоми включват остра или пареща болка, изтръпване, изтръпване и слабост. Въпреки че притиснатият нерв на гърба може да бъде източник на значителен дискомфорт, има няколко стратегии, които можете да приложите, за да облекчите симптомите и да подпомогнете оздравяването.

Почивка и промяна на дейностите

Дайте на тялото си възможност да се излекува, като избягвате дейности, които могат да изострят притиснатия нерв. Почивката е от решаващо значение за възстановяването на засегнатата област. Променете ежедневните си дейности, за да намалите до минимум натоварването на гърба и да предотвратите по-нататъшно дразнене на нерва.

Боли ме гърбът, кръстът, имам прищипан нерв: Тайните на чакръкчийството (ВИДЕО)

Прилагайте студена или топлинна терапия

Прилагането на лед или топлина върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Студената терапия е полезна в началните етапи на притиснат нерв, тъй като помага за изтръпване на областта и намаляване на отока. Топлинната терапия, от друга страна, насърчава кръвообращението и отпуска мускулите, което може да бъде по-полезно в по-късните етапи на лечението.

Медикаменти срещу болка без рецепта

Болкоуспокояващите средства без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да помогнат за овладяване на болката и намаляване на възпалението. Важно е да спазвате препоръчителната доза и да се консултирате с медицински специалист, ако имате опасения за потенциални странични ефекти.

Физиотерапия

Физиотерапевтът може да предложи целенасочени упражнения и разтягания, за да облекчи натиска върху притиснатия нерв. Той може също така да даде насоки за правилна стойка и механика на тялото, за да се предотвратят бъдещи инциденти. Физиотерапията е особено полезна за хора с хронично или повтарящо се притискане на нерви.

Упражнения за разтягане и укрепване

Леките упражнения за разтягане могат да помогнат за облекчаване на натиска върху нерва и да подобрят гъвкавостта. Упражненията за укрепване са насочени към мускулите, поддържащи гръбначния стълб, като подобряват стабилността и намаляват вероятността от бъдещо притискане на нерви.

Коригиране на стойката

Поддържането на правилна стойка е от решаващо значение за предотвратяването и справянето с притиснати нерви. Уверете се, че работната среда и ежедневните ви дейности насърчават добрата стойка, за да намалите натоварването на гърба.

При възпален нерв - топло или студено помага?

Използване на поддържащи устройства

Лумбалните възглавници, ергономичните столове и други поддържащи устройства могат да помогнат за поддържане на правилното подравняване на гръбначния стълб и да намалят натиска върху нервите в гърба.

Професионална медицинска оценка

Ако симптомите ви продължават или се влошават, е необходимо да потърсите професионална медицинска оценка. Медицинският специалист може да извърши обстоен преглед, да назначи образни изследвания, ако е необходимо, и да препоръча индивидуален план за лечение, който може да включва предписани лекарства, инжекции или, в тежки случаи, операция.

Не забравяйте, че мерките за самообслужване често са ефективни за облекчаване на симптомите на притиснат нерв. Въпреки това е изключително важно да се консултирате със здравен специалист за цялостна оценка и насоки, съобразени с конкретното ви състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com