Какво се случва с нас, когато спрем цигарите? Промяна настъпва още след 24 часа

11553
Какво се случва с нас, когато спрем цигарите? Промяна настъпва още след 24 часа
Снимка: iStock/Guliver

Ако пушите редовно или отдавна, вероятно смятате, че вредите, които цигарите са нанесли на тялото ви, са необратими и не си струва усилията за прекратяване на тази зависимост. Грешите! Вашето тяло ще започне лечебния процес почти веднага след като изпушите последната си цигара. Така че колкото по-рано го направите, толкова по-голяма е ползата за вашето здраве.

Отказът от тютюнопушенето може да понижи кръвното Ви налягане, да намали риска от инсулт и коронарна болест на сърцето и да намали риска от развитие на рак на белия дроб. Но не само. Някои от тези промени могат да настъпят през годините, докато други настъпват 24 часа след последната цигара.

Какво можем да очакваме?

След 24 часа:

Може да ви е трудно да повярвате, но тялото ви ще "забележи" разликата, след като спрете цигарите за един час. Защо възниква такава внезапна реакция? 

Тютюневият дим предизвиква реактивно свиване на кръвоносните съдове и когато не го „доставим” в тялото си, свиването естествено започва да спира. Кръвното налягане спада, сърдечната честота и телесната температура намалява - всичко просто се връща към нормалното. По-ниското кръвно налягане означава по-малък риск от сърдечни заболявания.

Напитката, която ще ви накара бързо да се откажете от цигарите

Интересното е, че след 8 часа нивото на въглероден окис в кръвта спада. Този газ може да бъде вредна или смъртоносна във високи дози и не позволява на кислорода да достигне до белите дробове и кръвта. При вдишване във високи дози за кратък период от време може да настъпи асфиксия поради липса на кислород. Когато спрете да пушите, нивата на кислород се връщат към нормалното, така че повече от него попада в клетките и тъканите ви.

Всички тези положителни ефекти водят до още едно дългосрочно намаляване на риска от сърдечен удар. През този кратък период от време нивото на кислород на човек ще се повиши, улеснявайки физическата активност и упражненията, насърчавайки навици за здравето на сърцето.

След 72 часа:

В рамките на 48 часа рецепторите за вкус и мирис ще започнат да се лекуват, преминавайки от необичайно сплескана състояние към по-нормална, закръглена конфигурация. Повредените нервни клетки се възстановяват, тъй като изолационната мембрана, наречена миелин, започва постепенно да се натрупва около откритите нервни окончания.

Симптомите на отнемане на никотина обикновено са най-лоши през първите 72 часа след отказване от тютюнопушенето и постепенно изчезват. След първите 72 часа вашите пикови симптоми на отнемане ще започнат да намаляват, въпреки че желанието ви за цигари все още може да продължи.

След две седмици:

В следващите дни и седмици трябва да започнете да дишате по-леко, кръвообращението ви ще се подобри и желанието ви за тютюн трябва да се успокои.

След три месеца:

До шестата седмица някои хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) почти удвоиха мярката за белодробна функция, наречена форсиран експираторен обем за една секунда (FEV1). Въпреки че подобрението може да не е толкова грандиозно, разликата със сигурност ще се усети.

До края на третия месец симптомите на гняв, тревожност, депресия, затруднена концентрация, безсъние и безпокойство до голяма степен отшумяват и изчезват.

Много хора по това време се чувстват малко разочаровани от спирането на цигарите. Те не усещат голяма промяна и все още са привлечени от тютюнопушенето - по-малко, но все пак. Не се притеснявайте, липсата на грандиозни промени не означава, че здравето ви не се подобрява.

Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

Между шести и деветия месец:

През това време ресничките бавно нарастват, тоест малките издатини в дихателните пътища. За какво ни трябват те? Те са отговорни за отстраняването на слузта и остатъци от белите дробове. Тук всъщност може да кашляте повече, но това е знак, че белите ви дробове стават по-силни и се борят за здравето си. Това, което трябва да чувствате сега, е да сте по-леки в ежедневните си дейности.

След една година:

До края на първата година рискът от инфаркт и инсулт се намалява с около половината и хората с ХОББ виждат известно подобрение на белодробната функция.

След 5 до 10 години:

Рискът от инсулт или развитие на някои видове рак е наполовина. След 15 години шансът за развитие на коронарна болест на сърцето е подобен на този при непушач.

Вашата дългосрочна перспектива за здравето зависи от много фактори, като общото ви здраве, колко дълго сте пушили, на каква възраст сте се отказали от пушенето или какъв начин на живот като цяло водите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Списък на храните, които съсипват мозъка

Полезно ли е всеки ден да консумирате зехтин?

От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Болки на гладно: причини и как да се справим с неприятните усещания

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по 10 яйца всеки ден?

Защо понякога се появява кашлица след хранене?

Кардиолог обясни дали е вредно да спите на дясната страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com