Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

27109
Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?
Снимка: Free-Photos/Pixabay

Пушенето е доброволно отравяне не само на нас самите, но и на околните. Вредата от тютюнопушенето върху човешкото тяло се определя преди всичко от високото съдържание на вредни вещества в състава на тютюневия дим.

Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

В състава на тютюневия дим попадат следните вредни вещества:

  • никотин;
  • въглероден окис;
  • циановодородна киселина;
  • водороден сулфид;
  • въглероден двуокис;
  • амоняк;
  • пиридинови основи;
  • радиоактивни изотопи.

Заедно с това пушенето има отрицателно въздействие не само върху човешкото тяло, но и се отразява негативно на външния вид. То повлиява върху лицето на пушача и оттам то е покрито с изразени бръчки, а кожата придобива сив оттенък.

Наистина ли знаем защо вредни цигарите?

Смъртоносните последици от тютюнопушенето

Никотинът попада в човешкото тяло в малки дози и така се развива пристрастяване, без явно изразени симптоми на остро отравяне. През живота си пушачът пуши около 15 хиляди смъртоносни дози никотин. Пушенето уврежда почти всички системи на органи.

Подобна зависимост увеличава риска от коронарна болест на сърцето и хипертония с 4-6 пъти, а от рак на белия дроб - с 10 пъти. За пушачите е 5-8 пъти по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания и живеят средно с 8-10 години по-малко от непушачите.

Защо са вредни цигарите? Знаем ли истината?

Всяка година никотинът убива почти 5,5 милиона души в света. Средно един човек умира на всеки 6 секунди от тютюнопушене в света. Пушенето вреди на здравето не само на тези, които пушат, но и на околните. Вдишването на цигарен дим - пасивното пушене - ежегодно води до смъртта на 600 хиляди непушачи в света.

Защо са вредни цигарите - здравословни рискове

Как пушенето влияе на тялото, нека надникнем в подробностите:

Как тютюнопушенето влияе на устната кухина

Употребата на тютюн причинява редица стоматологични заболявания и странични ефекти. Ефектите от тютюнопушенето, върху устната кухина са, както следва:

- промяна във вкусовата чувствителност;

- тъмнокафява или черна "плака" по зъбите ;

- лош дъх;

- заболявания на венците и пародонтит;

- левкоплакия на лигавицата (възпаление от типа на кератинизация);

- рак на устната кухина.

Този ефект от тютюнопушенето, върху устната кухина се дължи на някои фактори. Такива са:

- химикали - цигареният дим съдържа повече от 4000 токсични съединения;

- термичност - поради висока температура (300°C за тлеещ тютюн, 900-1000°C в момента на издухване и 40-60°C за тютюнев дим 6 ) се нарушава кръвоснабдяването на венците, което води до склероза на съдовете и атрофия на тъканта на венците;

Пушенето може да доведе до лош дъх, наречен халитоза.

При пушачите се увеличава съдържанието на патогенни микроби в устната кухина, засягащи пародонталните тъкани.

Оралните заболявания при пушачите имат по-лоша прогноза, включително рак, не само поради локалното влияние на тютюна, но и поради въздействието върху имунитета – съдържанието на IgG и IgA имуноглобулини в кръвта намалява.

Ефектът от тютюнопушенето върху дихателната система

Тютюневият катран, състоящ се от течни и твърди фракции, се утаява по стените на дихателните пътища, натрупвайки се в алвеолите на белите дробове. Някои от тези съединения излизат при кашлица заедно с храчките, а някои се абсорбират в тъканите и навлизат в кръвния поток.

Белите дробове на пушачите функционират по-слабо от тези на непушачите

Основните симптоми на нарушена дихателна функция при тютюнопушенето са хроничен задух и кашлица с храчки. Тютюневият дим, често е причина за постоянни проблеми с дишането.

Бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза и пневмония са нещата, до които тютюнопушенето може да доведе.

Риск от развитие на рак в резултат на тютюнопушене

Основната вреда от тютюнопушенето (цигари, пури и лули) е способността им да причиняват рак. Тази зависимост може да доведе до злокачествени неоплазми в:

  • бели дробове;
  • устни, език и други части на устната кухина;
  • фаринкс;
  •  ларинкс;
  • хранопровод;
  • стомах;
  • панкреас;
  • черен дроб;
  • пикочен мехур;
  • бъбреци;
  • маточна шийка;
  • дебело черво.

В 30-35% от случаите именно никотинът е основната причина за развитието на горните заболявания.

Тютюневият дим е най-разпространеният известен канцероген. Пушенето причинява непоправима вреда на организма: компонентите на цигарения дим могат да образуват мутагенни съединения с ДНК, които водят до увреждане на гените, мутации и последващо развитие на онкологични заболявания.

Консумацията на тютюн не само увеличава риска от тумори, но също така намалява продължителността на живота.

Забележка:

Дори след преодолян рак се увеличава рискът от рецидив десетки пъти.

Ефектът от тютюнопушенето върху психиката

Здравето на човека зависи, наред с други неща, от състоянието на психиката, което определя нивото на интелигентност, памет, личностни черти, емоционален произход и поведение.

Един от мощните фактори, които имат разрушителен ефект върху психичното здраве на човек, е тютюнопушенето. Това се дължи на активното влияние на различни вещества, съдържащи се в тютюневия дим, върху функционирането на мозъка и нервната система.

През първите 10 секунди след вдишване на дим никотинът прониква в мозъка и започва да действа върху невроните, работещите клетки на нервната система. Никотинът действа като главен ключ, карайки мозъка да произвежда:

Норепинефринът (NA) действа като стимулант. Той определя нивото на будност на мозъка и е отговорен за концентрацията. NA повишава кръвното налягане, ускорява сърдечната честота и дишането, което допринася за работната мобилизация на тялото. Ето защо пушачите вярват, че цигарите им помагат да се съсредоточат по-добре и да повишават ефективността си. Въпреки това, без никотин, пушачите започват да изпитват затруднения с концентрацията.

Серотонинът е невротрансмитер, отговорен за емоционалната стабилност. При липсата му човек става раздразнителен, изпитва липса на положителни емоции, има проблеми със съня. Дефицитът на серотонин може да бъде свързан с неочаквани и необясними сълзи, суицидни мисли и действия.

Допаминът обикновено се нарича невротрансмитер на удоволствието. Това вещество се произвежда в момента, когато човек изпитва удовлетворение от случващото се. Допаминът е отговорен и за добрите чувства към другите хора. При липса на този невротрансмитер човек възприема живота като мрачен и безцветен, изпитва неспособност да обича и не изпитва угризения за собственото си поведение.

Гама-аминомаслената киселина е вещество, което предизвиква усещане за спокойствие. Липсата на GABA води до свободно плаваща тревожност и пристъпи на паника.

Когато хората започнат да пушат, те имат горчив вкус в устата, сърбеж и кашлица, виене на свят и главоболие, учестен пулс, повишено изпотяване. Всичко това е защитна реакция на организма, както и симптоми на никотиново отравяне. Постепенно пушачът се адаптира към това вещество, признаците на интоксикация изчезват и нуждата от цигара се развива в условен рефлекс, който подтиква човек към по-нататъшно самоотравяне. Всяка следваща доза никотин от своя страна засилва придобития рефлекс. Така се създава порочен кръг, изходът от който е отхвърлянето на лошия навик.

Ефектът от тютюнопушенето върху сърдечносъдовата система

Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата

Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи – с времето близките на пушачите намалява...

Пушенето и здравите кръвоносни съдове са две несъвместими понятия. Увеличаването на никотина допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания като:

  • атеросклероза;
  • исхемична болест на сърцето (ИБС);
  • хипертония.

Никотинът причинява вазоспазъм, като по този начин повишава кръвното налягане. Стените на кръвоносните съдове са повредени, върху тях се отлагат холестеролни плаки. Тези фактори са основната причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания до инфаркт на миокарда. Кръвоносните съдове на мозъка на пушача също са увредени - поради влошаване на кръвоснабдяването , паметта намалява и рискът от парализа се увеличава.

Влияние на тютюнопушенето по време на бременност

Пушенето на жените по време на бременност (както активно, така и пасивно) се отразява негативно, върху здравето на нероденото бебе.

Ако бременната жена пуши, концентрацията на кислород в кръвта на плода се намалява 2 пъти 16 . Токсичните съединения, които влизат в тялото й с цигарения дим, нарушават усвояването на витамините, увеличавайки риска от сериозни аномалии при детето, а също така инхибират растежа и развитието му.

Пушенето допринася за развитието на цепнатина на небцето и устната („цепка на небцето“ и „заешка устна“), малформации на сърдечно-съдовата и нервната система при бебета на бушещи майки.

Храни против цигари

Много хора се опитват да откажат цигарите, като ги заместват с консумация на дъвки, бонбони, семки, ядки и тям подобни. Но такива &bdqu...

Освен това децата, чиито майки са консумирали никотин по време на бременност , са предразположени към затлъстяване, астма, алергии, а също така имат повишена възбудимост и проблеми с ученето.

Влиянието на тютюнопушенето по време на бременност, както и пасивното пушене на бременните бъдещи майки крие редица рискове за бъдещото правилно оформяне на плода, както и здравето на детето.

В заключение:

Важно е да се разбере, че тютюнопушенето е вредно както за жените, така и за мъжете и този навик трябва да бъде отстранен на етап планиране на бременността. Това ще помогне не само да се избегнат проблеми със зачеването, но и да се роди здраво дете.

Библиография и източници:

https://www.nicorette.ru/informacia-i-soveti/posledstviya-kureniya

Откриха причината за трупането на килограми след отказване на цигарите

Повече от един милиард души по света пушат цигари. И това е въпреки факта, че пристрастяването към тютюна води до множество заболявания...

http://soligorskcrb.by/informatsiya/stati/657-chem-opasno-kurenie

http://tdckms.ru/?page_id=4800

Как сами да се откажете от пушенето - нов метод за борба с тютюнопушенето. Лукяньонок П. И. Успехи на съвременното естествознание. 2013. No 7. С. 137-141.

Дерматологични аспекти и вредата от тютюнопушенето. Гориславская Е. А., Суслов С. С. Алея на науката. 2018. Т. 1. No 7 (23). с. 261-264.

Пушенето като рисков фактор за човешкото здраве. Бакиева А. Р., Селимханова Г. Р. Бюлетин на медицинските интернет конференции. 2017. Т. 7. № 6. С. 1077-1078.

Нарастваща епидемия от активно и пасивно пушене от възрастни и деца. Яшин Д. А., Калева Н. Г., Калев О. Ф., Яшина Л. М. Медицинска наука и образование в Урал. 2011. Т. 12. No 4 (68). с. 175-179.

Нова Зеландия забранява на следващите поколения да пушат цигари

Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на следващите поколения, съобщи Reuters, цитирайки правителството на страната. Според бъ...

Промени в устната кухина при пушене. Шевченко Л. М., Рахматулин Р. Р. Медицински бюлетин на Министерството на вътрешните работи. 2015. No 4 (77). С. 75.

Ефектът от тютюнопушенето върху устната лигавица. Tokmakova S. I., Lunitsyna Yu. V. Transbaikal Medical Bulletin. 2012. No 1. С. 124-130.

Рискови фактори за зъбни заболявания. Модринская Ю. В., Латишева С. В. Учебно помагало. Минск. BSMU. 2008 г., стр. 32.

Влияние на тютюнопушенето върху функционалното състояние на дихателната система. Каташинская Л. И., Губанова Л. В. Бюлетин на Тюменския държавен университет. Екология и управление на природата. 2014. No 6. С. 171-177.

Тютюнопушене и белодробни заболявания: ефективност на подходите за лечение. Никитин В. А., Черенкова О. В., Василиева Л. В. Туберкулоза и белодробни заболявания. 2016. Т. 94. No 12. С. 7-12.

Относно епидемиологията на рака на белия дроб. Нидюлин В. А., Ердниева Б. В. Медицински бюлетин на Башкортостан. 2009. С. 66-71.

Разкриха как тютюнопушенето ускорява стареенето

Добрата новина за хората, които планират да спрат пушенето е, че само две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започ...

Профилактика на злокачествени новообразувания. Заридзе Д. Г., Максимович Д. М. Напредък в молекулярната онкология. 2017. Т. 4. № 2. С. 8-25.

Изследване на анамнезата на тютюнопушенето при пациенти със злокачествени новообразувания. Михайлов Е. А., Левшин В. Ф., Горячева А. Н., Цибулина Л. П. Вестник РОНЦ им. Н. Н. Блохин RAMS. 2009. Т. 20. No 1 (75). с. 36-42.

Лечение на никотинова зависимост при пациенти с рак. Yablonsky P.K., Sukhovskaya O.A., Kulikov I.V. Въпроси на онкологията. 2020. Т. 66. № 1. С. 7-12.

Ефектът от тютюнопушенето, върху човешката психика. Ovsyannikova O. A., Ryazantseva T. V. Научни бележки на OrelGIET. 2012. No 1 (5). с. 405-408.

Лошите навици и тяхното влияние върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Лобжанидзе Б. Д., Луговская А. Ю. Приоритетни научни направления: от теория към практика. 2014. No 14. С. 57-63.

Пушенето по време на бременност. Сорокина А. В. Медицинска сестра. 2005. No 7. С. 11.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com