Какво ще се случи с организма ни, ако ядем редовно черен шоколад

7858
Какво ще се случи с организма ни, ако ядем редовно черен шоколад
Снимка: Thinkstock

Похапването на парче черен шоколад може да направи нещо повече от това да задоволи желанието ви за сладко. Научни изследвания сочат, че консумацията на черен шоколад може да помогне за намаляване на нивата на стрес. Ето някои причини, поради които тъмният шоколад се счита за средство за намаляване на стреса:

Съединения, повишаващи настроението

Тъмният шоколад съдържа съединения, които оказват положително въздействие върху настроението. Едно от тези съединения е фенилетиламинът (ПЕА), който предизвиква освобождаването на ендорфини в мозъка, което води до чувство на удоволствие и щастие. Черният шоколад съдържа и малки количества анандамид - съединение, което е насочено към същите рецептори в мозъка като THC, активната съставка на марихуаната, и насърчава чувството за релаксация.

Антиоксиданти, намаляващи стреса

Черният шоколад е богат на антиоксиданти, особено на флавоноиди, които са свързани с намаляването на стреса. Тези антиоксиданти помагат в борбата с оксидативния стрес в организма, причинен от свободните радикали. Като неутрализира тези вредни молекули, черният шоколад може да предпази от клетъчно увреждане и да облекчи физическите последици от стреса.

7 ползи от черния шоколад

Повишаване на серотонина

Черният шоколад съдържа триптофан - аминокиселина, която спомага за повишаване на нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, известен с ролята си за регулиране на настроението и за насърчаване на чувството за спокойствие и благополучие. Консумацията на черен шоколад може да засили производството на серотонин и да помогне за намаляване на стреса и тревожността.

Регулиране на кортизола

Кортизолът е хормон, който се освобождава от организма в отговор на стреса. Установено е, че черният шоколад спомага за регулиране на нивата на кортизол, като предотвратява прекомерното им покачване по време на стресови ситуации. Като модулира секрецията на кортизол, черният шоколад може да насърчи по-балансирана реакция на стрес.

Индуцира релаксация

Самият акт на консумация на черен шоколад може да бъде релаксиращо преживяване. Вкусването на парче черен шоколад ви позволява да забавите темпото, да се съсредоточите върху настоящия момент и да включите сетивата си. Богатият вкус и гладката текстура могат да осигурят сетивно удоволствие, което помага да се отвлече вниманието от стресовите фактори и насърчава релаксацията.

Кой трябва да яде по малко черен шоколад всеки ден? 

Освобождаване на ендорфини

Черният шоколад стимулира производството и освобождаването на ендорфини - естествени химикали в мозъка, които действат като болкоуспокояващи и подобряват настроението. Когато ендорфините се освобождават, те могат да създадат усещане за еуфория и да намалят стреса и тревожността.

Въпреки че черният шоколад може да бъде полезно допълнение към рутинната програма за справяне със стреса, важно е да се консумира в умерени количества. Избирайте висококачествен черен шоколад със съдържание на какао 70 % или повече, тъй като той съдържа повече от споменатите по-горе полезни съединения. Стремете се към малка порция, например едно или две квадратчета, за да се възползвате от ползите за намаляване на стреса, без да прекалявате.

Консумацията на черен шоколад може да допринесе за намаляване на стреса благодарение на съединенията, които подобряват настроението, антиоксидантите, които намаляват стреса, свойствата, които повишават серотонина, регулират кортизола, предизвикват релаксация и освобождават ендорфини. Така че следващия път, когато се почувствате стресирани, помислете дали да не посегнете към квадратче черен шоколад и да се насладите на момента, докато се наслаждавате на потенциалните му ефекти за намаляване на стреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com