Кои са най-полезните семена?

3585
Кои са най-полезните семена?
Снимка: Pixabay.com

Най-полезни семена са тези, които са полезни за тялото и предлагат широка гама от вкусни рецепти в комбинация: нека разберем заедно какво крият тези скъпоценни храни.

Семената са наистина полезни за тялото. Разглеждайки ги като полезни за стомаха и червата, за подхранване на организма и като източник, богат на минерали, представяме ви най-добрите семена, които могат да бъдат препоръчани за ядене и консумация като лека закуска или добавени във вашите ястия, също ви дават оригинални рецепти и пълноценни ястия, са: семена от чиа, ленено семе, тиквено семе, сусам и слънчогледово семе.

Семена от чиа

Богати на минерали и витамини, но също и на фибри и Омега-3 мастни киселини, те могат да се консумират както варени, така и сурови, за да се насладите още по-добре на фантастичните свойства, а също и под формата на добавка, способна да сгъсти сосове, пудинги, сокове. Не съдържат глутен, имат нисък гликемичен индекс, протеинови, енергийни, антиоксидантни, богати на калций и емолиенти за червата. Семената от чиа могат да се използват в много рецепти, през лятото не забравяйте да използвате поне една супена лъжица на ден в салатите си.

Листа, семена, дръжки от череши - кое е най-полезно за нас

Ленено семе

Ленените семена са богати на Омега 3, Омега 6 и Омега 9; те също така съдържат отлични антиоксиданти и фибри. Препоръчително е да приемате ленени семена, след като са смлени и оставени да се накиснат в течност, за да се насладите напълно на предимствата на този растителен гел. Те са полезни за поддържане на здравето на дебелото черво, намаляване на риска от инсулт и инфаркт и като противовъзпалителни средства.

 Тиквени семки

Тиквените семки са отличен източник на магнезий, смилаеми растителни протеини, витамини от група В, Омега-3, цинк и желязо; те са идеални за мъже, тъй като предпазват от заболявания, свързани с простатата, но също така са безценни за поддържане на добро настроение в трудни дни и осигуряване на добър сън. Отлични за диети, те се консумират както сурови, така и печени или добавени към смутита, за подправяне на вегетариански рулца или зеленчуци и пълнозърнест тост, но също и като основен сос за паста или равиоли. Те са добър източник на протеини, благодарение на триптофана, аминокиселинен прекурсор на серотонина.

Покълналите семена: ползи и начин на употреба

Сусам

Сусамът е една от най-старите натурални хранителни добавки. Съдържа ценни вещества, като манган и мед, особено калций, магнезий, витамин В1, цинк, желязо, фосфор и диетични фибри. Регулира кръвното налягане, намалява нивата на холестерола в кръвта и се счита за храна, която предпазва от рак, особено рак на дебелото черво.

Слънчогледови семки

Отличен източник на витамин Е, но също и на витамини от група В, слънчогледовите семки помагат в борбата с негативните ефекти от стареенето. Фитостеролът, който съдържат, помага на имунната система и регулира кръвното налягане, облекчавайки мигрената, световъртежа и свързания дискомфорт. Съдържа още олеинова и линолова киселина, желязо, магнезий, цинк и селен.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com