Листа, семена, дръжки от череши - кое е най-полезно за нас

9176
Листа, семена, дръжки от череши - кое е най-полезно за нас
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Листа, семена, дръжки от череши – това са части от плода, за които обикновено не ни пука особено. Те се озовават в кошчето, защото ги смятаме за безполезни. А никой не предполага колко полезни за здравето могат да бъдат! Какви са свойствата на черешовите листа, семена и дръжки? Какво можете да извлечете от тях?

Черешите са с ниско съдържание на калории, пълни с фибри, витамини и минерали. Те са чудесен източник на витамин С, който поддържа имунитета, запечатва и укрепва кръвоносните съдове и забавя процеса на стареене на кожата. Тези плодове съдържат още витамини А, Е, К и тези от група В. Калият присъства в големи количества - предпазва сърцето и подпомага правилното функциониране на нервната система. В допълнение, черешите осигуряват доза магнезий, калций и фосфор.

В черешите, както и в боровинките, малините и боровинките има антоцианини - съединения, принадлежащи към полифенолите, които придават на плода тъмночервен цвят. Разбира се, не само цветът е важен. Антоцианините са съединения с антиоксидантни свойства. Диета, богата на тях, може да намали риска от много заболявания, включително сърдечни заболявания и някои видове рак. Каротеноидите, които също се съдържат в тези сладки плодове, имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Запомнете – колкото по-тъмен е плодът, толкова повече полезни съединения има в него.

Най-лесните компоти от череши, които всяка домакиня трябва да може да приготвя

Черешките - широки лечебни свойства и пленяват с вкуса си

Интересното е, че черешите съдържат големи количества йод. В това отношение дори някои соленоводни риби не могат да се съпоставят с тях. Поради диуретичния ефект се препоръчват при някои заболявания на отделителната система.

Черешите трябва да се консумират от хора с подагра. По две причини – съдържат витамин В5, който има положителен ефект върху понижаването на нивата на пикочната киселина в организма. Второ, цианидинът при пациенти с артрит потиска усещането за болка.

Противопоказание на черешите - те са трудно смилаем продукт

Семки от череши - как можете да ги използвате?

Черешата е не само сочно и сладка. Също така е семе, което не е за ядене (в семките на черешата има амигдалин, което може да доведе до остро отравяне), но може да се използва.

Например маслото от черешови семки се използва за грижа за кожата, особено суха, деликатна и раздразнена кожа. Има успокояващ ефект и има защитен ефект срещу UV лъчите. В миналото натрошеното масло от черешови семки е било използвано за неговите релаксиращи свойства.

Семената от череши, както и костилките от череши, също се използват под формата на компреси. Топли компреси от черешови семки понякога се използват за болки в мускулите и ставите, както и при менструални болки.

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по една шепа череши?

Черешови дръжки - приложение

Черешовите дръжки се използват от много години в народната, природната и алтернативната медицина. Според някои съставки, които са полезни за здравето, в тях трябва да има повече съставки, отколкото в самия плод.

Запарките се приготвят най-често от изсушени черешови дръжки. Предполага се, че имат диуретичен ефект, пречистват тялото от токсини и намаляват отоците. Понякога се използват като спомагателни средства при лечението, наред с другото, възпаление на пикочните пътища, както и средство за отслабване. Експертите по хранене обаче препоръчват повишено внимание. Подчертават, че няма проучвания, които да потвърдят ефекта от дръжките на черешите.

Черешови листа - за какво са били използвани?

В миналото са се правили и отвари от черешови листа и цветове. Използвани са при чернодробни и сърдечни заболявания. Днес, когато става дума за запарки от листа на едносеменни плодове, могат да се намерят предимно запарки от листа от череша.

Статията е с информативна цел. Ако страдате от заболяване най-добре е да се посъветвате с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com