Лекар: Ето как сами да възстановим зрението си!

19629
Лекар: Ето как сами да възстановим зрението си!
Снимка: iStock

Трябва да сме наясно: няма лекарства, които да подобрят зрението ви на 100%, ако имате късогледство, далекогледство или астигматизъм. Но някои здравословни навици могат да ви помогнат да го запазите и подобрите до сериозна степен!

Ето какво обяснява проф. д-р Алшандре Роза

Как да поддържаме зрението си?

1. Витамини и минерали

Витамините А, С, Е и цинкът подобряват зрението. Те присъстват в някои храни, като например: моркови, ягоди, броколи, сладки картофи (батати), спанак.

2. Каротеноиди

Зеаксантинът и лутеинът са основни хранителни вещества за подобряване на зрението. Те са каротеноиди и ви помагат да виждате по-ясно. Тези хранителни вещества присъстват в броколи, тиквички, яйца, листни зеленчуци.

Могат ли витамините да подобрят зрението ви?

3. Физически упражнения

Спортуването е полезно не само за тялото, но и за очите! То може да допринесе, например, за предпазване от диабет тип 2, който засяга очните артерии.

4. Лечение на хронични заболявания

Много хронични заболявания може да увредят зрението – примерно, високото кръвно и множествената склероза; също и определени автоимунни заболявания. Но, при правилно лечение на заболяването, е възможно зрението да бъде предпазено от увреждания.

5. Носете защитни очила

Важно е да носите защитни очила, за да пазите очите си от примеси, които могат да увредят зрението. Също така, ползвайте слънчеви очила с UV-защита, за да предпазят очите ви от вредните слънчеви лъчи. Други вредни лъчи, които могат да засегнат очите, са тези от компютри и мобилни телефони. При работа с тях е добре да си слагате специални предпазни очила.

6. Правило 20-20-20

Това правило се използва за почивка на очите от работа с електронни устройства. Просто направете следното: на всеки 20 минути откъсвайте очи от екрана и поглеждайте в друга посока, по-възможност по-далече, на 20 фута (приблизително равни на 6 метра ) за 20 секунди.

7. Отказ от пушенето

Покрай всичко друго, тютюнът уврежда и зрението! Пушенето значително увеличава риска от катаракта и обусловената от възрастта дегенеративност на макулата.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

8. Информация за семейната история

Определени състояния, като дегенарация на макулата, глаукома, атрофия, както и проблеми с ретината, може да се предават с поколенията. Добре е да се самонаблюдавате и да вземете профилактични мерки.

9. Мийте старателно ръцете си

Отпадъци и нечистотии, попаднали в очите, увреждат зрението и причиняват инфекции. Ето защо, и още повече по време на заболяване и епидемия, е важно винаги да миете добре ръцете, преди да докоснете очите си. Това се отнася и за контактните лещи, които трябва да бъдат старателно почиствани, преди да контактуват с очите.

Как да подобрим зрението след 50-те?

След 50-годишна възраст в допълнение към всичко друго, трябва да почивате и да спазвате определен ритъм на организма.

Спете добре, хидратирайте се, бъдете активни! Очите ви да си почиват от екраните за определен период от деня. И, разбира се, поне веднъж годишно се отбивайте при очен лекар!

Митове за подобряване на зрението

Хората смятат, че яденето на моркови помага да се вижда по-добре. Това отчасти е вярно – но е недостатъчно. Необходима е балансирана диета, с витамини А, С, Е и цинк.

Други вярват, че носенето на очила влияе негативно на зрението. Този мит е много опасен. Когато не носим очила, повече напрягаме очите си и ги преуморяваме.

Едно нещо е сигурно: няма магически лекове или формули. Ето защо е важно всекидневно да полагате грижи за здравето на очите си. Но това също не е достатъчно. Важно е да сте наясно със семейната си здравна история и симптомите за зрението, фиксирани в нея. От съществено значение е да ходите на редовни медицински прегледи и да се подлагате на тестове.

Внимание! Тази статия предоставя само информация, а не медицински указания. Винаги търсете специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е най-важната разлика между витамин Д и Д3?

Чуйте звука: 3 признака, че хъркането не е вредно за вашето здраве

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com