Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние

8168
Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние
Снимка: iStock

Безсънието е нарастващ проблем, който значително влошава качеството на живот. Проучванията показват, че до 50 % от възрастните могат да имат проблеми със съня. Какви са причините за безсънието? 

Основната причина за безсънието са високите нива на стрес. Понякога обаче безсънието е симптом на други заболявания. Сред тях са хипертония, сърдечни проблеми, психични разстройства и хипертиреоидизъм. Вижте какво още трябва да знаете за безсънието и кога трябва да се обърнете към специалист.

Безсъние - характеристики

Безсънието е все по-често срещан проблем. Още днес се смята, че проблемите със съня могат да засегнат между 30 и дори 50 % от възрастните. Освен това безсънието пречи на цели 15 процента да функционират правилно в ежедневието. Това не е изненадващо. В края на краищата правилният сън играе много важна роля. Тогава нашите тъкани се регенерират, а кръвното налягане и метаболитните процеси се регулират. 
Друг проблем е нашата психика. По време на сън ние подреждаме спомените и информацията, които поглъщаме ежедневно.       

Ако страдате от безсъние и косопад, яжте по 2 лъжици от това       

Какви са проблемите със съня и какво всъщност означава безсъние? 

Безсъние е, когато не можем да заспим поне 30 минути след като сме си легнали. Това обаче се отнася и за други проблеми със съня - внезапни събуждания през нощта, без да можем да заспим отново, твърде малко сън или обща неспособност да се наспим.    

Причини за безсъние. Начинът на живот влияе върху съня

Много често безсънието се дължи на фактори на околната среда. Те включват преди всичко неправилно проветрена стая, шум, неудобно легло, неудобни завивки, твърде висока стайна температура или хъркащ партньор. Безсънието може да е резултат и от стресиращ начин на живот. Съществуват много индикации, че това е една от най-честите причини за проблеми със съня. Според проучванията силният стрес може да засегне до 80 % от възрастното население.     

Други възможни причини за безсъние: не много активен начин на живот, ядене на тежки и несмилаеми ястия непосредствено преди лягане, подремване през деня, пиене на твърде много кафе, пиене на чай преди лягане, използване на електронни устройства преди лягане.     

Безсънието може да е свързано и с нарушения в секрецията на мелатонин. Важно е да се помни, че това е веществото, което отговаря не само за съня ни, но и за целия човешки биологичен часовник. За съжаление нивата на мелатонин намаляват с възрастта. 

Причината за проблемите със съня може да се търси и другаде. В много случаи безсънието е симптом на друго заболяване. Те включват: психични разстройства (депресия, невроза, биполярно разстройство, тревожни разстройства), неврологични заболявания, хипертиреоидизъм, хипертония, киселини, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, сърдечна недостатъчност, астма, синдром на неспокойните крака. 

Учени: Причината за безсънието на възрастните хора са тези заболявания

Методи за лечение на безсъние

Първата стъпка трябва да бъде установяването на причината за безсънието. Безсънието се предотвратява най-лесно, когато проблемите със съня се дължат на фактори като неудобен матрак или лошо проветрена стая. Когато безсънието е симптом на друго медицинско състояние, например психично разстройство или сърдечен проблем, е необходимо подходящо лечение, което зависи от вида на състоянието.     
Струва си също така да запомните, че има някои домашни средства за лечение на безсъние, които могат да ви помогнат да заспите. 

На първо място е важно да се уверите, че имате подходящ дневен режим - правилна диета (без преяждане през нощта) и необходимото количество физически упражнения. Добра идея е също така да се възползвате от укрепващите здравето свойства на билките. В случай на безсъние могат да се използват настойки от маточина и мента. 

Етеричните масла са друга възможност. Наред с други, успокояващи свойства имат маслата от лавандула, иланг-иланг, лайка, сандалово дърво, портокал и майорана. Лавандулата може да се използва и в изсушен вид. Просто поставете под възглавницата си малка платнена торбичка със сушени лавандулови цветове.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Можем ли да се лекуваме с хлебна сода или само ще си навредим?

„Ако са черни, опасни са“ и още 5 заблуди за бенките

Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Това са най-токсичните зодии според астрологията

5 знака, че партньорът ви е отегчен от вас

Страхотен трик, с който ягодите няма да гният и ще са свежи със седмици

Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

Ето колко здравословни са соковете и фрешовете всъщност

Колко захар трябва да консумирате на ден?

7 невероятни ползи за здравето от доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com