Лекар: Тези 7 ядки са най-полезните за нас

11411
Лекар: Тези 7 ядки са най-полезните за нас
Снимка: iStock

Ядките са не само вкусни закуски, но и хранителни източници, пълни с важни хранителни вещества, които предлагат широк спектър от ползи за здравето. Сред множеството налични ядки някои се открояват като особено полезни поради уникалната си комбинация от витамини, минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти.

Седем от най-полезните ядки, които да включите в диетата си

Бадеми: Бадемите са богати на витамин Е, който действа като мощен антиоксидант, предпазващ клетките ви от оксидативно увреждане. Те са и чудесен източник на здравословни мононенаситени мазнини, фибри и протеини. Консумацията на бадеми може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания.

Учени: Това е единствената ядка, която е полезна за сърцето дори и печена със сол

Орехи: Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на мозъка и намаляват възпаленията. Те също така съдържат антиоксиданти и мелатонин, които могат да помогнат за подобряване на качеството на съня. Редовната консумация на орехи може да подпомогне здравето на сърцето и когнитивната функция.

Фъстъци: Фъстъците са пълни с антиоксиданти, включително витамин Е, които могат да се борят със свободните радикали и да намалят риска от хронични заболявания. Те са също така добър източник на манган и мед - важни минерали за цялостното благосъстояние.

Бразилски орехи: Бразилските орехи са известни с изключително високото си съдържание на селен, който е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза и може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак. Въпреки това е важно да се консумират умерено поради съдържанието на селен в тях.

Кашу: Кашуто е отличен източник на магнезий - минерал, който е жизненоважен за мускулната и нервната функция. Освен това са богати на мононенаситени мазнини и протеини, което ги прави засищаща и здравословна за сърцето закуска.

Шам фъстък: Шамфъстъкът е известен с по-ниското си съдържание на калории в сравнение с други ядки, което го прави чудесен избор за регулиране на теглото. Те са с високо съдържание на фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система, и съдържат различни основни хранителни вещества като витамин В6 и калий.

Лешници: Лешниците са добър източник на фолат, който е от решаващо значение за клетъчното делене и може да намали риска от вродени дефекти по време на бременност. Те съдържат и фитохимикали като кверцетин и кемпферол, известни със своите антиоксидантни свойства.

Учени: Това е единствената ядка, която е полезна дори със сол

Включването на различни видове от тези ядки в диетата ви може да осигури многобройни ползи за здравето. Те могат да помогнат за регулиране на теглото, да намалят риска от хронични заболявания, да подобрят здравето на сърцето и да подпомогнат мозъчната функция. Важно е обаче да ги консумирате в умерени количества, тъй като те са калорични и прекомерният им прием може да доведе до увеличаване на теглото.

За да се възползвате от всички ползи от тези ядки, наслаждавайте се на тях като закуска, поръсвайте ги върху салати, добавяйте ги към овесена каша или ги използвайте при готвене и печене. Не забравяйте, че контролът на порциите е от ключово значение, а шепа ядки на ден може да бъде вкусно и питателно допълнение към вашата диета, което ще ви помогне да се придържате към по-здравословен начин на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Овесените ядки и как те ни помагат да се отървем от безсънието?

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

Три лесни стъпки за освежаване на лицето преди лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com