Минерална или изворна вода - разберете коя е по-подходяща за вас!

6877
Минерална или изворна вода - разберете коя е по-подходяща за вас!
Снимка: https://saveti.bg

Защо да избираме вода? Причината е проста: не всички води са еднакви, камоли подходящи за всеки един човек или начин на живот. Има експерти, които дори казват, че трябва да избираме водата за пиене със същото внимание и грижа, с които си избираме скъпото вино в луксозен ресторант.

Ето какво ни обяснява известният медицински популяризатор д-р Драузио Варела

Тялото знае колко да иска

Превръщането на приема на вода в навик трябва да бъде приоритет на всеки човек - и 1,5 литра на ден като ориентир е добра отправна точка. Но преди всичко нашият начин на живот определя колко трябва да пием. Онези хора, които упражняват повече физическа активност, например, се нуждаят съответно и от повече вода, за да останат хидратирани. Нуждата на организма от вода е постоянна. Ако ожаднеете, значи органите и тъканите ви вече страдат – именно това тяхно страдание човек го усеща като жажда. Спортистите трябва да пият най-малко по една чаша вода преди и след тренировка, за да компенсират течността, която губят чрез отделената пот.

Трябва също да се вземат някои предпазни мерки от рода на следните.

Пийте редовно вода през деня, като избягвате да приемате повече от 800 ml на час. Ако практикувате по-интензивни физически дейности като бягане или колоездене, идеалното количество вода за вас трябва да бъде над 2 литра на ден. Уточнете това с вашия треньор или личен лекар!

За кои хора минералната вода може да не е полезна, а дори много вредна?

Ако сте бизнесмен, интензивността на вашата професионална отговорност може да ви накара да забравите да пиете вода. Свикнете да имате бутилка наблизо.

Ако е твърде горещо, увеличете приема, а през зимата, в случай, че не ви се пие вода, опитайте да пиете горещ или поне топъл чай.

Не бъркайте жаждата с глада! Понякога усещането е идентично и трябва да пиете вода. Именно това е причината, поради която този навик помага да отслабнете – водата запълва определен обем от стомаха ви и чувството за глад намалява.

Чешмяна вода

В чешмяната (водопроводната) вода се добавят прочистващи агенти, като хлор и озон, против различни патогени: бактерии, вируси и др. Този процес на пречистване прави водата добра за пиене - но не и по-богата на хранителни вещества.

Вода с мед - ето как е правилно да се пие, за да е полезна за тялото

Изворна или минерална?

По принцип, почти 100% от бутилираната вода е изворна или минерална. И двете имат подземен произход, изцяло са натурални и не се подлагат на обработка. Минералните води могат да бъдат богати на определени минерални соли и микроелементи. Но, ако сте сред природата, помнете, че изворната вода е сурова вода и, в зависимост от мястото, може да съдържа замърсители.

Минералната вода е богата на различни видове вещества, полезни за нашето здраве, като калций и магнезий. Колкото до ползите, минералната вода си заслужава. Но не бива да се пие само и единствено минерална вода в продължение на повече от месец. Тя е с разбалансирано съдържание – някои минерали в нея са повече, отколкото се съдържат в „обикновената“ вода, нали затова и се нарича „минерална“? С времето, този нарушен баланс започва да оказва влияние върху организма, като внася неравновесие и в него. Ето защо след пиене на минерална вода около месец, трябва да си дадете пауза и да преминете към обикновена чешмяна или бутилирана изворна вода.

Като цяло пиенето на чиста вода трябва да бъде ваш приоритет номер едно, тъй като дори пиенето на вода от чешмата вече гарантира много предимства като правилно смилане на храната, редовен сърдечен ритъм и пренос на хранителни вещества и кислород.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com