За кои хора минералната вода може да не е полезна, а дори много вредна?

15881
За кои хора минералната вода може да не е полезна, а дори много вредна?
Снимка: https://saveti.bg

Не всяка минерална вода е добра за всеки човек. Зависи какви компоненти съдържа съответната марка.

Ето какво ни разяснява д-р Мануела Зайдел, биолог. 

Химическият състав може да покаже дали водата е полезна за организма или вреди на здравето. Препоръчително е всеки да си създаде навик да чете етикетите на минералната вода, която купува. По този начин е възможно да провери какви компоненти влизат в състава й и да избере най-подходящата марка. Причината за разнообразието е, че благодарение на контакта си с различни видове скали, наноси, водорасли и други природни елементи, всяка минерална вода има определени лечебни свойства.

Водата с по-високо съдържание на желязо, например, е подходяща за хора с анемия - а простият акт на консумация на вода в същото време допринася за подобряването на това състояние.

Ще познаете най-хубавата минерална вода по тези 3 признака!

Има и радиоактивни води, които могат да помогнат за премахване на камъни в бъбреците.

Магнезиевите води спомагат за регулиране дейността на чревния тракт.

Водите с ванадий имат антиоксидантни свойства, които помагат при синтеза на холестерол и извеждането на захари - което е полезно за диабетици. Различните компоненти, понякога наричани „хранителна информация“ или „химичен състав“, може да бъдат проверени на етикета. Мнозина не забелязват тези разлики и смятат, че консумират продукт, богат на определени минерали - а всъщност, поради недобросъвестно отношение на производители и търговци, тези елементи може да не влизат в състава на съответната вода.

Но с толкова видове и марки минерални води възникват въпроси: коя да избера? Минералната вода наистина ли е по-здравословна от чешмяната?

Много неща, които чуваме за водата в ежедневието си, не са нищо повече от популярни вярвания в митове. Но в някои имат зрънце истина и трябва да бъдат изслушани внимателно.

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием вода с лимон всяка сутрин

Докато водата, която тече от чешмите, все още предизвиква недоверие, минералната вода се счита за надеждна не само понеже идва бутилирана, но и защото е взета от естествени източници и има лечебна функция – тоест, съдържа минерали, които са полезни за здравето. При това, преминава и тестове за качество, които оценяват дали количеството минерали в състава й е подходящо за консумация от човека и дали не съдържа микроорганизми, причиняващи болести. Тестовете са в съответствие с националното законодателство на съответната държава. И резултатът не винаги е това, което се очаква.

Полезна ли е минералната вода за здравето?

Не винаги! Минералната вода има съдържание на различни компоненти, включително минерали като желязо и магнезий. Полезната за здравето минерална вода трябва да съдържа 500 милиграма полезни минерали на литър.

Пиенето на минерална вода помага за отслабване

Отчасти това е вярно! Консумацията на вода не е пряко свързана със загубата на тегло - но ако изпиете две или три чаши вода преди хранене, ще почувствате засищане, което помага да контролирате глада по време на хранене.

Вода с мед - ето как е правилно да се пие, за да е полезна за тялото

Минералната вода има срок на годност

Вярно е! Водата в природата няма срок на годност – по-точно казано, този срок е безкраен. Но при бутилиране нерядко е подложена на неправилно съхранение в неподходящи пластмасови опаковки - и след известно време може да стане негодна за консумация. Минералните води, продавани в пластмасови бутилки, обикновено имат срок на годност около една година. Газираните - шест месеца. Затова проверявайте този параметър преди консумация!

Чешмяна или минерална?

Между пиенето на чешмяна или минерална вода, продавана в бутилки, няма по-здравословен или по-лош вариант. И двете носят ползи, като се започне с хидратацията. И двата варианта обаче изискват внимание. Купуването на минерална вода от ненадеждни източници може да доведе до гастроентерит. А пиенето на чешмяна вода, чийто резервоар не е добре почистван, също може да причини здравословни проблеми.

Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com