Могат ли пробиотиците да ви помогнат да управлявате хронични здравословни състояния?

1186
Могат ли пробиотиците да ви помогнат да управлявате хронични здравословни състояния?
Снимка: iStock

В различни научни изследвания е установено, че пробиотиците поддържат имунния капацитет, намаляват възпалението и облекчават някои храносмилателни проблеми, наред с други потенциални ползи. Тъй като пробиотиците увеличават броя и вида на полезните бактерии в червата ви, те могат да имат положително въздействие върху цялостното здраве.

Пробиотици за хронични здравословни състояния

Много хора избират да ядат пробиотични храни или да приемат пробиотични добавки, за да си помогнат при специфични състояния. Но какво казват изследванията? Краткият отговор е, да, пробиотиците могат да се използват ефективно за лечение на определени здравословни състояния. Но тъй като има толкова много различни щамове и дози, липсват конкретни препоръки и наличните в момента доказателства са смесени.

Нуждаем ли се от пробиотици и на каква е цената им в аптечната мрежа

Въпреки това някои пробиотични храни и добавки могат да помогнат. По-долу са изброени някои специфични условия и проучвания като примери.

Затлъстяване

Преглед установи, че има проучвания, които показват, че добавките с пробиотици потискат натрупването на мазнини, намаляват възпалението и инсулиновата резистентност, което води до по-добър контрол на теглото.

Сърдечни заболявания

Според проучване има доказателства, че сърдечните заболявания могат да бъдат свързани с дисбаланс на здравето на червата и че пробиотиците могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания чрез ребалансиране на микробиома на червата и поддържане на имунитета.

Диабет

Мета-анализ установи, че пробиотиците имат благоприятен ефект върху кръвната захар при възрастни с диабет тип 2. Ефектът е по-силен при участниците с лошо контролиран диабет и тези, които не са на инсулинова терапия. Изследователите също така откриха доказателства, които предполагат, че пробиотиците могат да имат благоприятен ефект върху кръвната захар при възрастни с преддиабет.

Казват, че ферментиралите храни са много здравословни. Вярно ли е?

Храносмилателни състояния

Въпреки че по-ранни доказателства сочеха възможните ползи от пробиотиците за хора, които имат диария, запек и синдром на раздразнените черва, тези проучвания не бяха убедителни.

Автоимунни състояния

Проучване през март 2021 г., разглежда ефекта на пробиотиците върху хора, които имат автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит и лупус. Изследователите заключават, че доказателствата за ефекта от пробиотичната терапия при автоимунни заболявания все още са неубедителни и бъдещи проучвания с различни пробиотични комбинации или по-голяма продължителност могат да дадат отговор относно ефективността на пробиотиците при тези състояния.

Алергии и астма

Проучване, публикувано през януари 2023 г. установи, че хората с астма, които приемат пробиотик всеки ден в продължение на осем седмици, имат по-добри резултати при тестовете за белодробна функция от тези, които не приемат пробиотик, и заключи, че пробиотиците могат да се използват в допълнение към обичайното лечение на астма.

Обикновена настинка

Проучване от януари 2021 г. установи, че участниците, които са приемали пробиотичната добавка, са имали по-малко повтарящи се инфекции и следователно по-малко настинки като цяло от тези, приемащи плацебо.

Тревожност и депресия

Наблюдава се все повече връзката между червата и мозъка. От това можем да започнем да разбираме въздействието на микробиома върху психичното здраве. Проучване установи, че щамовете L. reuteri PBS072 и B. breve BB077 са потенциални кандидати за пробиотици за подобряване на устойчивостта на стрес, когнитивната функция и качеството на съня.

Трябва да се отбележи, че пробиотиците не са заместител на конвенционалната медицина за лечение на някое от тези състояния, а по-скоро допълваща стъпка, която трябва да предприемете в допълнение към предписаното ви лечение.

 

Ако искате да опитате пробиотична добавка за лечение на хронично здравословно състояние, консултирайте се първо с вашия лекар или диетолог. Въпреки че има много пробиотици на пазара, най-вероятно ще видите положителна разлика, ако вземете такъв, който е проучен за конкретното състояние, което имате.

Източник: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/can-probiotics-help-manage-chronic-health-conditions/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com