Казват, че ферментиралите храни са много здравословни. Вярно ли е?

11188
Казват, че ферментиралите храни са много здравословни. Вярно ли е?
Снимка: iStock/Guliver

Това не е доказано. Една от причините за огромната популярност на ферментиралите храни е репутацията им на „суперхрана“. Приписват се различни ползи на кефир, кимчи, кисело мляко, кисело зеле - от подобряване на храносмилането до засилване на имунната система, тъй като те са естествен източник на пробиотици. Наистина, много ферментирали храни са богати на една от най-значимите пробиотични групи, лактобацили. Все още обаче няма убедителни доказателства за тяхната ефективност – ако говорим за тези, които се намират във ферментиралите храни.

Предпазни мерки при ферментацията?

Ферментацията е ключова за нашето здраве - вижте защо

Ферментацията се използва от хиляди години, има наистина добър вкус и е полезна за здравето на червата. Повечето ферментирали храни съд...

Много е важно частиците от почвата да не попадат във ферментиралите продукти. Ако замърсен продукт попадне в плътно затворен контейнер, това може да доведе до ботулизъм, отравяне с ботулинов токсин, който се произвежда от една от почвените бактерии при липса на кислород. Латинската дума botula. Това е коварен микроб, може да живее в различни продукти, размножавайки се там, където няма достъп на кислород - най-често това са домашно приготвени консерви.

Вкусни ли са ферментиралите храни?

Приятното при ферментацията е, че ви позволява да приготвите продукти на едно друго ниво. За ентусиасти и готвачи това е начин да открият нови аспекти във вече познати съставки: месо, риба, зеленчуци и плодове.

Освен това винаги е експеримент, обвързан с конкретни условия. Оборудвайки собствена работилница или лаборатория, главният готвач създава уникална среда, която не се повтаря. Тоест технологията на ферментация помага действително да се създават нови продукти. Вегетариански сирена и кисели млека, концентрирани сосове и подправки, домашни колбаси, ферментирали зеленчуци и плодове - това е работа на парче, а резултатът е уникален всеки път.

Треньор по здравословно хранене: Яжте ФЕРМЕНТИРАЛИ храни

Въпросът с правилното хранене винаги е на дневен ред. Ани Стойчева, която е треньор по здравословно хранене, обяснява кои пробиотици мо...

Всъщност ферментиралите храни са тенденция не само през последните години, но те са били и в миналото. Почти всички топ готвачи не губят интереса си към ферментацията. Имат оборудвани ферментационни лаборатории, наемат екип от химици и въз основа на резултатите от изследванията експериментират. Измислят нови продукти от ферментирали ядки, зърнени храни и семена.

Най-често срещаните продукти, които се получават в резултат на ферментация, са бира, вино, оцет, соев сос, сирене и дори някои чайове. Вярно е, че ферментацията на чая често се нарича процес на окисляване на катехини в листата с участието на ензими оксидаза. Цветът и вкусът на чая (от бял и зелен до черен) зависи от продължителността му. Но има и ферментирали чайове, в производството на които участват микроорганизми – като пуер.

В гастрономията чрез ферментация се приготвят различни продукти – зеленчуци и зърнени храни, мляко или месо. Най-често те се приготвят от микроорганизми, но не винаги. При месото или рибата ферментацията включва частично разграждане на протеин (което, строго погледнато, не е ферментация) и се причинява от активността на собствените ензими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...